Srebrenica – 8372 suze!


PODIJELI.

Međunarodni dan civilnih žrtava rata i sjećanje na stradale u genocidu u Srebrenici, 11. jula, građani Zenice i brojni gosti obilježili su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjam cvijeća na centralnom gradskom spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Brojne delegacije, građani i gosti su, tradicionalnim okupljanjem i polaganjem cvijeća, odali počast svim civilnim žrtvama rata i prisjetiti se 19. godišnjice zločina počinjenog u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, gdje je spas potražilo više desetina hiljada ljudi, djece, žena i staraca.

Ono što treba spomenuti jeste da se jedino mogla primijetiti neizmjerna tuga, bol i suze na licima sugrađana.

Danas 11. jula u Potočarima će biti ukopano još 175 žrtava genocida u Srebrenici. Još 175 duša će naći vječni mir u Memorijalnom centru. Danas je na području Federacije BiH proglašen i Dan žalosti.

 

Cvijeće su položili:

-Predstavnici SDP-a Zenica

-Predstavnici SDA Zenica

-Lokalno omladinsko vijeće (LOV) Zenica

-Udruženje porodica civilnih žrtava rata

-Delegacija Općine zenica

-Udruženje porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan”

-JU Dom za stara i iznemogla lica

-Predstavnici Turskog bataljona

-Dijaspora BiH

 

Petak, 11. juli 2014. godine je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna vlada je Odluku o proglašenju 11. jula 2014. godine – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici Danom žalosti u Federaciji BiH donijela na 123. sjednici održanoj 2. jula.

merak.ba