Smijehom do zdravlja…


PODIJELI.

Svi dobro znamo šta je smijeh, no ne znamo svi za šta je sve smijeh sposoban.
Uobičajeno je da na smijeh gledamo samo kao na odraz raspoloženja, oblik ponašanja i instinktivnu aktivnost, no smijeh puno, puno više od toga…

Smijeh spada pod vještine jer umijeće je smijati se i u situacijama koje nisu smiješne. Smijeh je jedna od najjeftinijih i najboljih metoda za unapređenje kvalitete i dužine života. Osim što nas zabavlja jedan je od uvjeta da živimo ljepše, bolje i duže. Ključ je jednostavan – u svemu što čujemo i vidimo potražiti smiješnu stranu. Smijeh pokreće lančanu reakciju pozitivnih aktivnosti u tjelesnim stanicama…

Kad god se borimo s bolešću ili imamo poteškoće u životu, većina nas se ne može smijati ili  smiješiti. Ovo zvuči normalno i logično, ali to nije ni mudro ni prirodno. Smijeh ne bi trebao biti samo posljedica, nego i uzrok. Drugim riječima, ne bismo se trebali smijati samo kad smo sretni i zdravi, nego da bismo bili sretni i zdravi. William James nije mogao to bolje izreći  kada je rekao da se ne smijemo jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo. Smijeh je lijek, koji nam je  po prirodi dan.  U našoj naravi je da se smijemo; pogledajte samo bebe i sebe kad ste bili mali. Smijanje nam je bilo prirodno kao dobar dan. Mogli smo se puno smijati kao djeca, možemo i sada. Smijanje je stvar odluke.

Smijeh smanjuje krvni pritisak, smanjuje stres i pojačava tonus mišića. Energija utrošena tijekom nekoliko minuta smijeha jednaka je onoj tijekom 10 minuta vježbanja na spravi za veslanje ili 15 minuta jurnjave na sobnom biciklu. Istraživanja pokazuju da je razina serumskog kortizola i adrenalina (povisuju se tijekom stresa) smanjena nakon smijeha.

Smijeh pojačava funkciju imunog sistema povećavajući razinu protuupalnih T-limfocita, gama-interferona te B-limfocita, stanica odgovornih za mehanizme obrane posredovane antitijelima.

Smijeh je, također, okidač za oslobađanje endorfina, prirodnih tvari za ublažavanje bolova (prirodni tjelesni opijati), ali i serotonina, hormona sreće.

Liječenje smijehom u bolnicama Europe i SAD-a

Kaže se da je dan u kojem se nismo nasmijali promašen dan. I to je blago rečeno, jer stvarna istina je da su osmijesi i smijeh najbolje sredstvo za liječenje, oporavak, prevenciju, postignuća, privlačenje suprotnog spola i prijatelja, za prosperitet, uljepšavanje … za uspjeh u bilo čemu.

Smijeh je “zarazan”. Liječenje smijehom je sastavni dio programa rehabilitacije i terapije u vrhunskim svjetskim bolnicama Europe i SAD-a za što se zapošljavaju i posebni stručnjaci, najčešće neurolozi, ali i “vanjski suradnici” poput klaunova. Grupna terapija smijehom je sastavni dio liječenja stresa, boli, ali i teških, čak i fatalanih bolesti, a jedini cilj okupljanja je – smijati se do suza. Terapija smijehom datira još iz 60-ih godina 20. stoljeća, a slučajni začetnik joj je novinar Norman Cousins koji je suočen s teškom bolesti kralježnice pobjegao u “svijet smijeha”. U tom vremenu se pojavljuje i nova grana medicine – gelotologija (gelos – smijeh), znanost o utjecaju smijeha na ljudsko tijelo.

Smijeh je univerzalni jezik, koji ruši barijere među ljudima. Besplatan je i što je najvažnije – nema neželjenih učinaka.

Pripremio: Adis Kriko