Slikarstvo uz Lejlu Spahić


PODIJELI.

Ako je vjerovati riječima Jonathana Richardsona da samo umjetnost može svijetu udahnuti privid stvarnoga života, a stvarni život maštovito preobraziti u čudesan oblik snova, onda mlada slikarica Lejla Spahić  svojim slikama ne samo da daje privid stvarnog života, ona i sama stvara život u svojim slikama. Iskoristili smo priliku da popričamo s Lejlom i bolje je upoznamo.

Merak.ba: Kako se rodila ljubav za slikarstvom?

Lejla: Oduvijek me je nešto vuklo prema bojama, slikarstvu, likovnoj umjetnosti. Slikanjem na platnu sam počela u sedmom razredu kada mi je nastavnik likovnog Kemal Šestić predložio da pokušam. Od tada je moja ljubav prema platnu i bojama sve više jačala.

Merak.ba: Odakle crpiš motivaciju?

Lejla: Motivaciju pronalazim u prirodi. Volim posmatrati promjene i kretanja u prirodi, pa ih prenijeti na platno, pritom se trudeći da izgleda što realističnije i time budeći želju posmatrača da barem na tren bude tamo.

Merak.ba: Koliko slika do sad tvoj potpis?

Lejla: Dosad sam naslikala preko stotinu slika, ali svaka slika ima svoj značaj jer svaka naslikana slika odražava moje viđenje nekog dijela prirode.

Merak.ba: Ko su tvoji uzori?

Lejla:  Što se tiče uzora, i nemam baš neke uzore. Ponajviše sam naučila gledajući emisije Bob Rossa „The Joy of Painting“. Na platnu volim da eksperimentišem dodavajući razne materijale i neki „svoj pečat“.

Merak.ba: Da li imala do sada izložbu svojih slika?

Lejla: Moja prva samostalna izložba je bila 11. juna 2012. godine u galeriji Planet, a moja druga u Plavoj paleti. Planiram još jednu izložbu u skorijoj budućnosti.

Lejli želimo mnogo sreće u daljnjem radu i napretku.

 

Piše: Nino Mujkić