SKOMORAC – čarobnjak s kistom


PODIJELI.

Emin Skomorac, slikar iz Zenice,  već  preko trideset godina stvara umjetnička djela, koja mame uzdahe svim dušama koje se sretnu s njima. Nemoguće je proći pored neke od njegovih slika, a da ne zastanete, pogledate i u isto vrijeme osjetite toplinu u grudima, bilo zbog živopisnih boja na njegovim pejzažima ili zbog prikaza starih bosanskih običaja i tradicije, koji vas u trenutku  vrate u djetinjstvo, zapravo u neki bezbrižan period pun ljubavi, radosti i smiraja.

Skomorac  nalazi inspiraciju u predivnim krajolicima naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine,  u dobrim Bošnjanima i njihovim običajima i svakodnevnici.  Stoga, na njegovim djelima preovladavaju motivi  srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, mrtve prirode, prostranih pejzaža i obala Une, Neretve i Drine i starih bosanskih kuća i života u njima.

Ono što velikom Van Goghu predstavlja suncokret, za Skomorca je mak – najzastupljeniji motiv u njegovim djelima mrtve prirode. Strast, energija i moć, čuje se sa velikih crvenih platana na kojima su prikazana polja maka, okupana suncem i milovana vjetrom. Kroz dugi vijek stvaralaštva, slikao je koristeći razne tehnike, kao što su akril, pastel, akvarel itd, a u tehnici ulje na platnu, stvorio je svoj prepoznatljiv stil, pomoću kojeg nam na jedinstven način prenosi  utisak i svoje viđenje svijeta.

Piše: Dženan Bilajac