Sevdah hanumica!


PODIJELI.

Nakon nastupa na Face televiziji u emisiji „Sav taj sevdah“ o Nejri Brka, sevdah djevojčici se ne prestaje govoriti. Njen glas je magičan, a emocija koju dijeli sa svojom publikom neprikosnovena. Svoju ljubav ka bosanskohercegovačkoj narodnoj pjesmi njeguje i svi ljubitelji ove vrste muzike imaju priliku da slušaju Nejru u do sad neviđenom show na našim prostorima pod nazivom „Prvi glas sevdaha“.

Slika 1.Nejra Brka je devetogodišnja djevojčica koja je svoju prvu sevdalinku  otpjevala sa tri i pol godine na priredbi u Domu kulture, Tešanj. Niko tada nije ni slutio koliko će se njena muzikalnost razviti. Prvi uspjeh ostvaruje pobjedom na školskom talent show-u, a zatim su se nizale nagrade: prvo mjesto na Srpanjskim susretima u općini Usora, drugo mjesto na dječijem festivalu Jelasko ljeto i treće mjesto na festivalu Harfa u Zavidovićima kao i mnogobrojni nastupi sa Omladinskim ansamblom Tešanj čiji je Nejra aktivni član.

Nas je zanimalo razmišljanje ove mlade djevojčice, i bili smo iznenađeni sa njenim odgovorima koji su odisali sa zrelošću. Zaista, toliko razumijevanje i iznimno šaren vokabular nismo očekivali od ovako mlade osobe.

merak.ba: Da li ti, kao devetogodišnja djevojčica, razumiješ značaj pjesme sevdalinke za našu domovinu i ljude koji su iz Bosne i Hercegovine?

Nejra: U mojoj porodici se najviše sluša sevdalinka tako da sam zavoljela tu vrstu muzike. O sevdalinci se u našoj kući mnogo i razgovara i komentiraju tekstovi i muzika tih pjesama, tako da mi to pomaže da shvatim važnost sevdalinke. Sevdah je tradicionalna pjesma naše zemlje, treba se njegovati i čuvati od zaborava.

merak.ba: Bez obzira na veliki broj otpjevanih sevdalinki, nas zanima, koja se sevdalinka najviše dopada našoj Nejrici, i zašto je to tako?

Nejra: Sve su mi sevdalinke drage i svaka je na svoj način lijepa, ali one koje mogu izdvojiti su one koje sam dosad često pjevala na nastupima, a to su : Mila majko šalji me na vodu, Stade se cvijeće rosom kititi, Mene moja majka gleda sa čardaka, Mene moja zaklinjala majka, Svi me momci vole itd.

merak.ba: Svi znamo da Nejra super pjeva, ali da li Nejra zna da svira neki instrument?

Nejra: Prvi sam razred osnovne muzičke škole i trenutno učim svirati klavir. Nadam se da ću uspjeti da savladam tehniku sviranja i da svoje vještine dovedem do savršenstva. To sve dolazi sa godinama.

merak.ba: Kako na tvoj talent i dosadašnji uspjeh gledaju kolege iz klupe i prijatelji?

Nejra: Vrlo su radosni i ponosni, imam veliku podršku i zbog toga sam sretna i zahvaljujem im na tome. Također imam veliku podršku svoje učiteljice Amele koju želim da pozdravim i zahvalim se na podršci koja mi mnogo znači. Mnogo mi znači i to sto jedanput sedmično idem u školu solo pjevanja kod profesorice Lejle Teskeredžić kojoj se također zahvaljujem.

merak.ba: Za kraj, draga Nejra, da li možeš otkriti našim čitaocima svoju tajnu, šta to treba jesti, piti, i kako se ponašati da bi imali tako jak i dobar glas kao ti?

Nejra: Hehe, za moj glas ne postoji nikakav poseban recept ili jelovnik. Mislim da prije svega mora postojati talent koji sam ja vjerovatno naslijedila, jer u porodici imamo više njih koji znaju lijepo pjevati iako se nisu profesionalno bavili pjevanjem. Naravno, treba puno raditi i ja jako puno vježbam. U ansamblu, u kojem ja trenutno nastupam ima još mladih talentovanih pjevača o kojima će se sigurno još čuti u budućnosti, a to su: Nermin Handžić kojeg ste vidjeli sa mnom u emisiji Sav taj sevdah, zatim Selma Plančić, Nedim Zilkić, Adelisa Krdžalić, Selma Ahmetagić, Halida Nuhanović, Merisa Muminović , Nedžad Hasanbasić, Ajla Ahmić itd. Druženje sa dobrim pjevačima mnogo pomaže kad se uči pjevanje.

Slika 2.Dok smo završavali intervju, Nejra je uz osmijeh i velike riječi hvale napomenula da veliku zahvalnost duguje vrsnom harmonikašu Damiru Galijaševiću i Ajdinu Hodžiću koji je jedan od osnivača Omladinskog ansambla Tešanj. Mi smo sigurni da su zvijezde naklonjene mladoj Nejri i da će ona istrajnim radom i upornošću doći do željenog uspjeha. Ponosni smo na činjenicu da ovako mlada osoba cijeni bosanskohercegovačko blago, sevdalinku i želimo joj veliki uspjeh u njenom radu.

Sevdah je merak, a vi uživajte uz Nejrin prelijepi glas:

Merak.ba