REaktiv: Jedna godina, jedna karta


PODIJELI.

Omladinsko udruženje REaktiv je održalo uličnu akciju na kojoj su informisali građane/ke o inicijativi za uvođenje godišnjih autobuskih karata za srednjoškolce/ke i studente/ice, u okviru projekta „Jedna godina, jedna karta“. Time bi znatno smanjili finansijske troškove za njihove roditelje, potaknuli korištenje javnog prijevoza, te samim tim doprinijeli i smanjenju zagađenja zraka, jer bi se manje koristila privatna prijevozna sredstva.

Ukupno je prikupljeno preko 100 potpisa podrške građana/ki za samo jedan dan, a tokom cijelog projekta prikupljeno je preko 1000 potpisa ljudi koji su za uvođenje godišnje karte i koji bi istu koristili.

Srednjoškolci/ke i studenti/ice su jako zainteresovani za uvođenje ovih karata, naročito oni koji svakodnevno putuju zbog svojih školskih i studentskih obaveza.

„Danas smo se koncentrisali na studente/ice i srednjoškolce/ke koji bi koristili te karte i zadovoljni smo njihovim reakcijama i riječima podrške. Inicijativa se nastavlja u sljedećih nekoliko mjeseci, u kojim ćemo se fokusirati na sastanke sa direktorom JKP Zenicatrans i pronalaska idealnog rješenja, kako za pomenuto preduzeće, tako i za studente/ice i srednjoškolce/ke“, izjavio je koordinator projekta Merim Stupar. Projekat je podržan od strane CPCD-a i Švedske ambasade kroz Program malih grantova.

merak.ba