Razmjena učenika i volontera


PODIJELI.

Domaćin porodica je porodica koja je spremna pružiti krevet, hranu i toplo srce učenicima iz drugih zemalja na dvije sedmice. Udruženje građana Interkulturni susreti u BIH (UG ISU BIH) je nevladina organizacije koja omogućuje programe razmjene učenika i volontera u cilju napredovanja interkulturalnog učenja i jačanja tolerancije.

Ova organizacija u suradnji je sa AFS Intercultural Programs  do danas je za 118 učenika iz BiH omogućila odlazak na tromjesečne i jednogodišnje programe u inostranstvo i da šire svoje vidike, a 16 učenika iz Brazila, Belgije, Češke, Italije, Njemačke, Poljske, SAD-a i Turske pronašlo je smještaj kod porodica  iz Bosne i Hercegovine.

UGISU BIH svake godine organizuje mini-razmjenu za učenike koji su trenutno u Bosni i Hercegovini na jednogodišnjem programu interkulturalne razmjene. Mini-razmjena je, ustvari, razmjena učenika na samo 2 sedmice čiji je cilj da učenici upoznaju različitosti naroda u BiH, kulture te sklapanje novih prijateljstava sa porodicom domaćinom i kolegama  iz škole.

razmjena 2AFS učenicima Klari iz Njemačke, Samuelu iz SAD-a, Metehanu iz Turske, Lauri i Luiđiju iz Italije, te Jonatanu iz Meksika potrebno je šest domaćin porodica. Ako ste voljni u vlastitoj kući spoznati različite kulture iz svijeta i otvorenog ste srca, prijavite se na mail info-bih@afs.org. AFS domaćin organizacija povezuje određenu porodicu i učenika na razmjeni na osnovu njihovih zajedničkih osobina i hobija, kako bi boravak tog učenika bio ugodan i prijatan, kako za učenika, tako i za domaćina. Primarna zadaća domaćina je predstaviti kulturu svoje zemlje, a učenik predstavlja kulturu zemlje iz koje potiče, te se na taj način razmjenjuju i iskustva i upoznaju jedni druge.

Domaćini ne dobijaju nikakve materijalne nadoknade, ali će kroz program razmjene upoznati različitosti, ojačati toleranciju i svakako steći dugogodišnja prijateljstva. Za više informacija o razmjeni i načinu prijave posjetite www.afs.ba ili kontaktirajte 033/974606 radnim danima od 12 do 14 sati.

Piše: Ajla Šabić