Različitost na dohvat ruke (FOTO)


PODIJELI.

Partnerska mreža NVO BiH, u sastavu NVO EKO-Leonardo iz Priboja, Zelene staze Tuzla, TOPEER iz Doboja i Grupa Lucido su organizovale kamp pod nazivom „Različitost na dohvat ruke-promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumijevanja u BiH“. Riječ je o sedmodnevnom kampu „Interethnic youth camp Priboj 2014” (Međuetnički kamp mladih Priboj 2014) koji se realizovao u živopisnom predjelu planine Majevice. Učesnici su uživali u čarima jezera Sniježnica, osjetili žubor rijeke Janje i vodenica potočara, te družili se i radili zajednički na tromeđi općina Lopare, Sapna i Teočak.
Kamp je organizovan kao radno-edukativno sedmodnevno međuetničko druženje mladih, u cilju podizanja svijesti, osnaživanja međuetničke saradnje i tolerancije, te isticanja bogatstva različitosti.

U okviru Kampa održane su interaktivne, edukativne i zabavne aktivnosti koje afirmišu multietničku saradnju, toleranciju i uvažavanje različitosti u cilju isticanja bogatstva različitosti koje Bosnu i Hercegovinu čini posebnom i unikatnom.

Cilj je bio okupiti mlade ljude iz cijele BiH i omogućiti da kreiraju zajednička i pozitivna životna iskustva, te da na taj način stvaraju ambijent koji će doprinijeti procesu pomirenja, mobilizaciji ličnih i kolektivnih resursa u ostvarenju zajedničkih ciljeva, te unaprijeđenju položaja mladih, kao i opštem unaprijeđenju stanja u BiH.
Projektom se nastoji produbiti znanje mladih o ponuđenim temama, ohrabriti da stečeno znanje primjene u svojoj svakodnevnici, pokazujući građansku hrabrost.
Grupa Lucido je svoj doprinos Kampu dala kroz radionicu škole fotografije i medijske promocije. Članovi Grupe Lucido su bili predavači i treneri u ovoj radionici.

Piše: Mirsad Hadžić