“Raspi nam se, raspi…”


PODIJELI.

U Bosni i Hercegovini se svako jelo priprema sa puno pažnje, lagano i bez žurbe. Unese se tu dosta ljubavi i truda, a sve to da bi se svidjelo ukućanima ili možda gostima.  Jelo koje vam predstavljamo u nastavku je tradicionalno bosansko slatko, ćetenija, koje se pravi isključivo u zimskom periodu.

Bez obzira na vremenske neuslove za pravljenje jednog ovakvog jela, članovi Udruženja građana za očuvanje bosanske kulture, tradicije i  običaja „Sehara“ Zenica su uspjeli napraviti ćeteniju baš onako kako to uobičavaju u vrijeme vedrih zimskih noći ispunjenih snijegom.  Ono što je najpotrebnije za jedno ovakvo tradicionalno bosansko slatko je pet do šest spretnih ženskih ruku. Brašno, šećer, limun i malo ulja su glavni i neizostavni sastojci ćetenije. Nakon što su obavile priprema od navedenih sastojaka, članice Udruženja „Sehara“, obučene u tradicionalnu bosansku nošnju, su počele praviti ćeteniju na sofri. Okretale su ćeteniju u krug, posipale je brašnom i stiskale rukama sve dok se nisu pojavile končaste niti svijetlo braone boje. Sam čin pravljenja ovog slatka je praćen pjesmom „ Raspi nam se raspi šećer ćetenijo…“  Svi prisutni u restoranu „Salčinović“ su imali priliku probati ovo slatko, a poslije se i zabaviti uz pjesmu, kolo i Ansambl Bosnia Folk koji je priredio bogat zabavni program. U fotogaleriji imate priliku da vidite kako je to bilo.

Više fotografija možete pogledati na ovom LINKU
Na ovom tradicionalnom druženju je prisustvovao veliki broj žena srednje dobi, ali i onih mlađih koje su također pomogle u pravljenju ćetenije. Cilj ovakvog druženja, je sačuvati bosansku tradiciju pravljenja ćetenije od zaborava uz želju da će mladi prepoznati značaj i važnost sličnih događaja.

Piše: E.S.