Ramazan – mjesec posta, mjesec ibadeta


PODIJELI.

Kolika je Allahova s.w.t milost, kolika je Njegova dobrota, kolika je Njegova ljubav prema nama, pokazuje mjesec Ramazan.  Gospodar naš nam je dao ovaj mjesec, poklonio nam ga, kako bi se iskupili za grijehe, kako bi napokon krenuli pravim putem. U tom mjesecu On nam jasne upute šalje.

Mjesec ramazan je mubarek mjesec i njegov bereket treba iskoristiti svaki musliman i svaka muslimanka. To je mjesec velike Allahove, dž.š., milosti i mjesec u kojem se Njegovi iskreni robovi oslobađaju od vatre.

Prenosi Abdullah ibn Amr, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Post i Kur’an će biti zagovornici robu, na Sudnjem danu. Reći će post: «Gospodaru, zabranio sam mu jelo i uživanje po danu, pa prihvati moje zalaganje!» I reći će Kur’an: «Gospodaru, sprječavao sam ga u spavanju noću, pa prihvati moje zalaganje!» Pa će ono biti prihvaćeno!” 

Pored ustezanja od jela i pića, potrebno je da se postač kloni i ružna govora, kao i loših djela. Da li i mi vodimo računa o našim jezicima i djelima ili smo nastavili sa našom praksom. Zapitajmo se braćo i sestre: «Da li postimo cijelim svojim bićem ili samo stomacima?«

Muhammed, s.a.v.s., u hadisu, koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., u tom smislu kaže:

“Onaj ko ne napusti ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!” (Buharija)

Još jedna blagodat Ramazana je i najodabranija noć, noć Lejlet ul–kadr, u kojoj je počela objava Kur’ana i za koju je Uzvišeni Allah rekao: „Noć Lejletul–kadr je bolja od hiljadu mjeseci.“ (El-Kadr, 3.) Provesti tu noć u ibadetu, zikru, učenju Kur’ana i dova, klanjanju noćnih namaza vrijedi kao ibadet cijelog života.

Mi vam želimo da uz Allahovu pomoć ispostite mjesec Ramazan i da ne osjećate nikakve teškoće. Da osjetite slast posta, sehura, iftara, mukabela, teravija, darežljivosti, sloge i da doživite ljepotu mira i solidarnosti među muslimanima.

 

Piše: Jasmina Bajrami