Rad se uvijek isplati!


PODIJELI.

„Svakog dana ponesi kanticu zemlje na jedno mjesto i sagradit’ ćeš planinu.“

Konfučije

Tarik Šehić se u svojoj svakodnevnici vodi ovom mišlju velikog kineskog filozofa i nas je podstakao da razmišljamo o njoj.

Tarik je jako aktivna mlada osoba. Od 2012. godine je aktivan u Odboru Omladinske banke Bosanska Krupa, ali i prije tog angažmana se trudio da svojim radom postigne bolje sutra za svoju lokalnu zajednicu. Učestvovao je na aktivnostima čišćenja obale rijeke i drugih onečišćenih dijelova svoje općine. Svojim radom se zalaže za pozitivne vrijednosti u ljudima. Tako je učestvovao u organizaciji humanitarnih večeri za teško oboljele osobe, pružao je svoju pomoć tokom prošlogodišnjih poplava,  zajedno sa prijateljima se zalagao za očuvanje historijski bitnih elemenata i već drugu godinu uspješno organiziraju aktivnosti obilježavanja rođendana svog grada.

Uvijek pronađe novi način da pomaže drugim mladim ljudima i da ih motiviše da za istim tragaju. „Rad se uvijek isplati. Moja poruka drugim mladima, obzirom da su u mom mjestu jako pasivni, je da se probude iz snova te da sami učine nešto za sebe i sve oko sebe. Zajedničkim snagama u lokalnoj zajednici možemo postići pozitivne promjene, vidljive i opipljive promjene koje nastanu kada mladi ljudi udruže snage, znanje, ideje i entuzijazam.  Samo vlastitim angažmanom, pozitivnim stavom, te spremnošću na zajednički rad možemo napredovati i mijenjati nabolje zajednicu u kojoj živimo.“
tarik_sehic

Najljepše iskustvo, koje izdvaja u radu Omladinske banke,  za njega predstavlja druženje i upoznavanje mladih širom naše Bosne i Hercegovine. Posebno zanimljivo iskustvo zauzima odlazak u Beograd, te radna akcija u Obrenovcu. Zajedničkim snagama očistili su školu i školsko dvorište,  nekoliko poplavljenih stambenih objekata, te se lijepo zabavili i družili (na ovom linku  možete pogledati prilog o ovoj omladinskoj akciji koju su proveli volonteri i volonterke iz 31 Omladinske banke i 9 Divac omladinskih fondova 22.07.2014. godine).

Omladinske banke vidi kao program koji se razlikuje dosta od drugih programa za mlade. U sklopu ovog programa se mladi prije svega izgrađuju kao ličnosti, uče novim znanjima, unapređuju svoje vještine i uvode se u širok krug novih poznanstava. Svi mladi koji žele da učestvuju u postizanju promjena u svojoj lokalnoj zajednici su dobro došli da učestvuju u ovom programu. „Blago Omladinskih banaka smo mi, veliki broj mladih koji ulažemo svoje napore za pozitivne promjene. Rezultati našeg rada su jasni i opipljivi. Želja mi je da se u narednom periodu što veći broj mladih pridruži našim aktivnostima jer samo tako možemo osigurati promjene, baš kao što je i jedan od mojih uzora Jack Welch rekao, za uspjeh su prije svega zaslužni divni ljudi, a tek onda odlične strategije.“