Prvi dan proljeća i to dan ranije


PODIJELI.

Prvi dan proljeća je poprilično hladan i bijeli za ovo doba godine. Kako definirati prvi dan proljeća ovisi o tome slijede li se astronomske ili meteorološke sezone.Astronomska metoda utvrđivanja godišnjih doba kaže da će proljeće ove godine trajati od 20. marta do 21.juna, piše britanski Sun. Što znači da je danas prvi dan proljeća. Ako se slijedi meteorološki kalendar, proljeće je već počelo s 1. martom te će trajati do 31. maja.

Kako se utvrđuje prvi dan proljeća?

Postoje dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba – astronomska i meteorološka metoda. Meteorolozi se vode meteorološkim sezonama, koje se temelje se na godišnjim padanjima i rastu temperature te stanju atmosfere.

foto: Dreamstime

Meteorološka sezona koordinira s kalendarom kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba.

Korištenjem ovog sustava godišnja doba su definirana kao: Proljeće (mart, april,maj), ljeto (juni, juli,august), jesen (septembar,oktobar, novembar) i zima (decembar, januar, februar).

Ovim sistemom proljeće počinje 1. marta i traje do 31. maja.

 Zašto se datum početka proljeća mijenja svake godine?

Druga metoda izračunavanja godišnjih doba se temelji na astronomskim sezonama. Oni se odnose na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, uzimajući u obzir ravnodnevicu (kada je duljina dana točno jednaka duljini noći) i solsticij (najduži i najkraći dani u godini).


Tehnički rečeno, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.