Promocija knjige „Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića“


PODIJELI.

Promociju knjige „Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića“ organizovao je Muftiluk i Medžlis islamske zajednice Zenica u okviru četvrte vjersko- kulturne manifestacije pod nazivom “Dani Muhameda Seida Serdarevića” i u okviru obilježavanja 20. godišnjice Muftijstva zeničkog.

Promociju knjige je priredio mr. Ejub ef. Dautović, dobro poznati i visoko cijenjeni muftija zenički. Mr. Ejub  ef. Dautović, autor ovog zbirnog djela rođen je 01.10.1955.god. u Travniku. Odlukom Sabora IZ u BiH, 1998. godine, postavljen je za muftiju zeničkog. Važno je napomenuti da je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović dobitnik najvećeg priznanja Općine Zenica ”Grb Zenice”, 2009. godine.

Promotori knjige su bili: Akademik Enes Karić, redovni profesor u Sarajevu, dr. Nedžad ef. Grabus, muftija ljubljanski, te autor mr. Ejuf ef. Dautović, muftija zenički. Moderator promocije je bio uvaženi mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenic. Ovaj event je protekao u prisustvu velikog broja uglednih ljudi kao što su to:premijer ZDK Fikret Pljevljak, načelnik općine Zenica Husejin Smajlović, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović,  predsjednika MIZ Zenica Muhamed Begagić, rektor UNZE, te profesora i imama MIZ Zenica., ali i toplo dočekanih gostiju iz Ljubljane na čelu sa muftijom ljubljanskim, dr.Grabusom.

Ko je Muhamed Seid Serdarević?

Muhamed Seid Serdarević, dobro poznat starijim generacijama muslimana, rođen je u Zenici 8. decembra 1882. godine. Za 36 godina života i 14 godina aktivnog rada napisao je desetak do petnaest što manjih što većih radova sa temama iz društvene i religiozne oblasti i preko stotinu članaka u gotovo svim muslimanskim časopisma onog vremena. Umro je 26. maja 1918. godine.

Piše: Č.L.