Promocija farme Sedam jarića Udruženja građana Lotos


PODIJELI.

U ponedjeljak, 20.4. je upriličena promocija projektaSedam jarića ispred centra UG Lotos u Srpskoj mahali u Zenici. Projekat je napisala Branka Jurić, članicaUG Lotos. Branka je dobila sredstva iz Fonda za ekonomsko osnaživanje i podršku nezaposlenih žena s kojim je nabavila pet jarića i dvije koze. Projekat je osmišljen u vidu farme za djecu i odrasle na kojoj će oni moći da se bave raznim rekreativnim i edukativnim aktivnostima.
Livadu je ustupio gospodin Goran Jerkić koji će se brinuti o farmi. Ovo je tek početak projekta, a u planu je i proširenja navedene farme sa većim brojem sadržaja. Farma „Sedam jarića“ se nalazi na brdu Zmajevac pet kilometara udaljenom od centra grada Zenice. Dr. Aiša Smailbegović-Hadžihalilović, predsjednica udruženja Lotos, navodi da će koze imati tri uloge na farmi. Prije svega, imat će ulogu domaćih životinja o kojima će djeca moći učiti na praktičan način.

Druga uloga im je terapijska, jer je općepoznato da igranje sa životinjama pozitivno utiče na raspoloženje i rješava probleme disharmonije, dok će im treća uloga biti uloga koza glumicakoje će Lotosovci planirajz uključiti u projekat predstava koje se mogu prilagoditi izvođenju u prirodi. U planu im je realizovati prilagođenu predstavu pod nazivom Heidi na Zmajevcu o čemu će nas obavijestiti u narednom periodu.
Ciljevi projekta su izvesti djecu i odrasle u prirodu u svrhu poboljšanja zdravlja. Farma je od ponedjeljka otvorene za sve zainteresovane posjetioce. Potrebno se najaviti gosp. Jerkić Goranu na broj telefona 063 558 427. Naveli su da je poželjno da posjetioci nose sa sobom dovoljnu količinu vode jer se na farmi koristi voda iz bunara. Nadamo se da će se građani Zenice odazvati na ovaj poziv i iskoristiti ga za izlete u prirodi