Promocija diplomanata i magistranata UNZE


PODIJELI.

Jutros u 11h je u zeničkoj Gradskoj areni održana Svečana promocija diplomanata i magistranata UNZE koji su svoje diplome stekli u poslednjih godinu dana. 669 diplomanata dodiplomskog studija i 42 magistranta nauka i struke u svečanim togama zauzelo je svoja mjesta na parteru Arene kada su voditelji programa najavili ulazak dekana UNZE , prorektora i rektora te premijera vlade ZDK gdin.-a Muniba Husejnagića koji su zauzeli svoja mjesta na bini. Nakon intoniranja državne himne i himne Gaudeamus započeo je svečani program u kojem su svoje obraćanje imali Rektor UNZE, premijer vlade ZDK, student generacije, a u toku kojeg su uručene diplome kao i priznanja za najbolje studente UNZE.  Ovogdišnje najistaknutije priznanje “Povelju rektora” dobili su Amira Avdić, Jasmina Džafić i Azemina Durmić, dok su “Povelje dekana” dobili oni studenti koji su imali najbolji uspjeh na svakoj godini svakog od osam fakulteta. Svečana promocija je okončana tradicoinalnim bacanjem kapa u zrak.
Iako je ovom promocijom naših diplomanta i magistranta jedan segment njihovih studentskih života iza njih, međutim, još im predstoji dosta truda i rada u nastavku. Kažu: “Na mladima svijet ostaje” – tako i jeste. Na mladima je da kroje sudbinu naše države i njenu budućnost, da stvore jaku državu kojom će da se ponose svi njeni građani. Znanja koja su stekli na našim fakultetima tokom školovanja treba da iskoriste na najbolji mogući način u cilju jačanja naše države. Znanje ne smijemo izvoziti. To je jedina roba koja ne bi trebala biti za izvoz, jer je našoj državi u trenutnoj situaciji to najpotrebnija sirovina za razvoj i napredak.
U ime redakcije merak.ba i u svoje ime čestitam današnjim diplomantima i magistrantima, te im kao intelektualnoj eliti želim da naprave zaokret i doprinesu stvaranju istinskog demokratskog društva. Neka vam u duši negdje zrači i jedan od najblistavijih stihova ovog podneblja: “Čovječe pazi, da ne ideš malen ispod zvijezda!”

U nastavku vam kroz galeriju slika, našeg Adija Salčinovića, prenosimo dio atmosfere sa Svečane promocije, jer kako vele: “Slika govori hiljadu riječi!” Klikni na Galeriju

Piše: Adis Kriko