Projekat mladića iz Zavidovića: Eldar osmislio bosanski “Instagram”


PODIJELI.

JVu5MamBDvadesetjednogodišnji Bosanac, Eldar Sojkić iz Zavidovića, koji je već duže vrijeme sa porodicom nastanjen u Italiji, okolina Bergama, napravio je bosansku verziju popularnog „Instagrama“.

Riječ je o društvenoj mreži Fotomesh, koja je kako je u izjavi za Bportal.ba kazao Sojkić, namijenjena za područje Balkana.

“Stranica funkcioniše na principu Instagrama, a namijenjena je za područje Balkana. Moja ideja bila je da na jedno mjesto okupim ljude sa naših prostora, kako bi se družili, učitavajući svoje slike i videosnimke na jednom mjestu, bosanskom „Instagramu“- kaže Sojkić u izjavi za Bportal.ba.

Također, pored fotografija Fotomesh omogućava i objavu videa, a sadržaj se može uvezati i sa globalnim društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i Tumblr.

Realizacija projekta nije bila nimalo jednostavna. Fotomesh je Sojkić pravio punih sedam mjeseci. Iako ga je realizovao sam, pomoć su mu, nakon okončanja projekta, pružili prijatelji u inostranstvu.

“To su moji prijatelji koji su vlasnici privatnih servera. Kako ova stranica ne može stati na jedan server, nekoliko njih mi je izašlo u susret. Ustupajući mi dio svog servera, pomoć sam dobio i od BH Telekoma”, kazao je Sojkić.

Na ovome ne planira stati. Njegov je cilj osnažiti društvenu mrežu, koja bi u budućnosti zaposlila i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.

“Iskreno, očekujem podršku naših ljudi. Cilj mi je da u dogledno vrijeme zaposlim mlade ljude iz naše zemlje koji bi radili na ovoj društvenoj mreži”, kaže Sojkić.

Ovo nije i jedini njegov informatički projekat. Sojkić je prošle godine napravio i internet radio.

“Radio se zvao „Radio Lane“. Radili smo neko vrijeme ja i grupa ljudi na njemu, ali je nedavno ugašen”, pojašnjava Eldar.

Mladi Zavidovićanin još kao tinejdžer, 2005. godine, sa porodicom se, kako nam je kazao trbuhom za kruhom, odselio u Italiju. U Bergamu je završio i srednju Elektrotehničku školu.

Eldar se trenutno fokusira na svoju novu društvenu mrežu i na vidiku ne vidi nove ili slične projekte, ali kako sam kaže, budućnost može donijeti nove ideje od kojih neće pobjeći.