Naše boljke i rješenja


PODIJELI.

Svako ima svoju boljku i misli da je njegova boljka najveća. Bol koju osjećamo je nevjerovatno zasljepljujuća, tako da smo spremni pristati na svaki bučkuriš koji nam naša nana spremi i svaku vratolomiju koju nam komšija predloži, a to sve u cilju da ta nepodnošljiva bol prestane.

Na šta smo sve spremni u nadi da ćemo se riješiti naše muke?

ŠTUCAVICA – nepogoda koja vas može „potrefiti“ u svakom trenutku na bilo kojem mjestu. Štucavicu ne zanima da li ste vi sami kod kuće ili u nekom društvu ili se spremate držati neki važan govor. Nameće se i preuzima kontrolu nad vašim tijelom. U nekim slučajevima izaziva i nekontrolisane fizičke tikove,  a  crveno lice i suzne oči obavezno dolaze u paketu. Nešto poput 3 u 1.

Načini njena liječenja su raznovrsni i mnogobrojni. Neki najjednostavniji i najviše primjenjivani su: ispijanje veće količine vode – striktno u kućnoj atmosferi gdje će vam toalet služba biti automatski dostupna i zadržavanje daha – ali uz asistenciju kafetina, gdje će vam po prestanku štucavice na scenu stupiti glavobolja usljed manjka kisika. Zavisno od toga koliko vam dobro podnosi stomak, možete konzumirati  kašiku šećera, jabučnog octa ili da cuclate komad svježeg limuna. Ipak jedan od najzanimljivijih načina prekida ove počasti, barem za izvršioca prepada, jeste iznenadan i intenzivan strah. Molimo dobre duše koje se odluče da na ovaj način prekinu nečiju patnju, da to učine tako da naš štucavko poslije nema potrebu da ide na salijevanje strave.

ZATVOR – neprilika koju donosi savremeno doba. U vremenu brze hrane koju svi volimo i tražimo bez obzira na svjesnost o njenoj štetnosti, zaista je teško  ne dobiti zatvor probavnog sistema. Naš se organizam  buni i protestvuje protiv nezdravih namirnica koje guramo niz naše grlo. Svaka pojava koja izaziva fizički stres na kraju dovodi i do psihičkog nemira, i do disfunkcionalnosti kompletne ličnosti.

Jedan od najlakših i najslađih načina rješavanja problema zatvora jeste prirodni sok – kompot. Vaš kompot treba sadržavati: suhe šljive, grožđe, smokve, marelicu, repu i dr. Ukoliko nemate vremena ili želje za pripremom ovog pića isti efekat postižete ukoliko navedene sastojke konzumirate svježe. Opasnot od opstipacije je povećana u ljetnom periodu usljed povećanog znojenja i gubitka vode koja je inače potrebna našem organizmu za formiranje stolice potrebne konzistencije.

PRETILOST – bolest koja stvara stres na fizički i psihički aspekt individue. Pored toga što pretilost štetno utiče na funkcionalnost ljudskog organizma, ona zadaje još jedan udarac. Ovaj drugi udarac mnoge boli znatno više. Radi se o psihološkom udarcu koji ostavlja trag na samopoštovanju i samopouzdanju osobe. U svakom slučaju, to je zlo koje se treba zaustaviti.

Pored onih standardnih tretmana koji uključuju razne dijete i fizičku aktivnost dolazi se do novog, neobičnog načina smanjenja kilaže koji ustvari predstavlja jedini način tretiranja pretilosti, pogotovo ukoliko se ona javlja kao simptom neke druge bolesti kao što je to dijabetes tipa 2. Sve upućuje na to da smo na dobrom putu da razvijemo kapsulicu protiv prekomjerne težine. Uzmimo minutu da se unaprijed radujemo tom otkriću.J

MIGRENA – unaprijeđena glavobolja. Napast koja vam ne dozvoljava da sastavite dvije čiste. Glavobolju je lahko otjerati, međutim migrena se pojavi i gosti čitav dan u vašoj glavi.

Doktori su osmislili jednostavnu operaciju koja pomlađuje lice, ali istovremeno  zaustavlja i migrenu. Riječ je o operaciji koja traje samo sat vremena, a razveselila je mnoge ljude širom svijeta koje muče nesnosne, dugotrajne glavobolje. Lijekovi za migrene koji su trenutno dostupni na tržištu izazivaju razne nuspojave i kod nekih ljudi ne djeluju, ali 700 operacija zatezanja kože lica ublažilo je bol kod 90% pacijenata.

Kako se sa migrenom nose i kako je liječe u Sjevernoj Africi pogledajte na sljedećem linku:

Nadam se da će vam ponuđena rješenja biti od koristi te da ćete imati što manje sličnih boljki.

Piše: Lejla Čoloman