Prijavi svoju ideju na temu “Filming the Other” i ostvari mogućnost da snimiš dokumentarni film


PODIJELI.

Koliko različitih kategorija je potrebno da bi se u potpunosti opisala i definisala jedna osoba i koje to od njih se smatraju izuzetno važnim – toliko važnim da ukoliko se neko nalazi na suprotnoj skali zaslužuje prezir i odbacivanje, a u ekstremnim slučajevima mržnju i nasilje. Da li nečija nacija, vjersko opredeljenje, boja kože, pol, seksualno opredeljenje ili socijalni status mogu da budu opravdanje za umanjivanje one kategorije kojoj svi pripadamo, a to je ljudskost.

Ovim projektom želimo da prikažemo one koji su ovim klasifikacijama odbačeni na margine društva i kojima se oduzimaju osnovna ljudska vrijednost i prava zato što njihove definicije nisu “ispravne” i većinske. Prvi korak ka empatiji i saosjećanju je razumijevanje, a da bismo razumjeli moramo da čujemo njihovu stranu priče i sagledamo svijet njihovim očima. Pisac Elizabet Leser u svom TED govoru pokreće inicijativu da pozovemo “Druge” na ručak tokom kog ćemo otvorenog uma i sa radoznalošću saslušati šta oni imaju da kažu i uložiti energiju da ih razumijemo i poštujemo njihovu različitost, bez želje da ih mijenjamo i prevedmo na svoju stranu. Prvi korak projekta “Filming the Other” je Konkurs kojim pozivamo mlade umjetnike da dostave ideje za kratke dokumentarne filmove na temu “Drugih” koji su marginalizovani i diskriminisani zato što su različiti. Želimo da ti dokumentarni filmovi budu “ručak” tokom kog će nam njihovi protagonisti dati priliku da ih upoznamo i vidimo njihovu ljudsku stranu koja nas sve pozvezuje i svrstava u istu kategoriju, a istovremeno će na njega biti pozvani svi gledaoci.

Konkurs je otvoren za sve građane Bosne i Hercegovine od 18 do 30 godina starosti čime želimo mladim autorima da damo šansu da stvaraju i dobiju sve neophodne uslove da realizuju svoje ideje.

PROCES SELEKCIJE

Zadatak učesnika na konkursu je da napišu sinopsis i eksplikaciju za kratki dokumentarni film dužine do 30 minuta. Tema treba da odgovara ciljevima i idejama projekta “Filming the Other” i da podstiče izgradnju pozitivnog pogleda na kulturnu različitost. Po završenom konkursu žiri će izabrati dvije najbolje ideje koje će biti realizovane u dokumentarne filmove.

Izabrani autori će imati priliku da svoje ideje razviju i unaprijede u saradnji sa filmskim profesionalcima sa kojima će raditi tokom realizacije ideja, Vizart timom i sa nagrađivanim filmskim rediteljem Danetom Komljenom. Nakon ovog perioda pripreme i razrade ideja mladi autori će ući u fazu produkcije koja će biti realizovana u periodu jul-avgust 2015. godine. Sve troškove produkcije snosi organizator konkursa.

ROK ZA PRIJAVU

Prijedloge dostaviti najkasnije do 05. maja 2015. godine. Svi učesnici konkursa biće obaviješteni o rezultatima najkasnije do 7. maja 2015. godine.

OPASNOST POJEDINAČNE PRIČE

Jedan o umjetnika koji upozorava na važnost upoznavanja Drugih je i afrički pisac Chimamanda Adichie. U svom TED govoru ona nas upoznaje sa svojom potragom za sopstvenim kulturnim indentitetom i upozorava nas da ukoliko se držimo jednostranih priča o bilo kojoj osobi ili zemlji rizikujemo da upadnemo u zamke stereotipa i nerazumijevanja.