Prezentacija: Šta je plus u Erasmus+?


PODIJELI.

Komisija za pitanja mladih Vijeća Općine Zenica organizuje prezentaciju o mogućnostima koje donosi novi program Evropske unije za mlade pod nazivom „Šta je plus u Erasmus+?“. Prezentacija će se održati 19.12.2013. godine u Velikoj sali Općine Zenica, sa početkom u 10:00 h.
Erasmus Plus predstavlja novi program Evropske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport sa predviđenim budžetom od 19 milijardi eura. Ovaj program provodit će se kroz tri ključne aktivnosti: učenje kroz mobilnost, saradnja i reforma obrazovne politike.
Ovom prilikom Vas pozivamo da uzmete učešće i na taj način se informišete o programu koji će trajati narednih sedam godina. Uslijed implementacije Youth in Action program u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na općinu Zenica, Komisija je uvidjela potrebu za novim pristupom kada su u pitanju raspoloživi fondovi EU za omladinu. Kvalitetno informisanje predstavlja početak planiranog procesa djelovanja. Prezentaciju će voditi Nermina Zukić, koordinatorica Youth in Action projekta.

Program razmjene u oblasti visokog obrazovanja – BiH je jedina država u regionu koja neće učestvovati u „Erasmusu“potvrdila je Agenciji Fena zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

“BiH je bila pozvana prije nekoliko mjeseci da učestvuje u ovom programu. Nama je direktno bilo ponuđeno učešće u Programu i sve što je trebalo jest da damo saglasnost svih naših obrazovnih vlasti. Nažalost, sve obrazovne vlasti u BiH su dale saglasnost izuzev Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je procijenio da zbog nepostojanja saglasnosti iz RS-a on se ne može pozitivno izjasniti i dati pozitivan odgovor Evropskoj uniji”, kazala je Sarajlić-Maglić.

Naglasila je da zbog toga gube studenti i akademski kadar iz BiH. “Oni su ti koji će u ovom slučaju biti direktno oštećeni, samim tim što neće imati mogućnost da učestvuju u studentskim razmjenama, da apliciraju za stipendije za studeniranje vani, za prakse u inostranstvu”, rekla je Sarajlić-Maglić.

Mišljenja je “da država i sama dugoročno gubi zato što neće imati kadar koji će biti internacionaliziran, koji će moći govoriti strane jezike i biti osposobljen da se snađe u bilo kojoj vrsti radne sredine u bilo kojoj zemlji Evropske unije”. “Nazvala bih ovo jednom vrstom naučne i obrazovne izolacije koja je rezultat isključivo političke tvrdoglavosti i određenih retrogradnih politika”, zaključila je zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Povodom odbijanja saglasnosti vlasti RS-a vezano za EU program Erasmus+, što je samim tim blokiralo učešće cijele BiH u ovom programu, oglasio se i SDPBiH koji je izrazio ogorčenje zbog činjenice što naša zemlja zbog destruktivne i kratkovide politike RS-a ulazi u obrazovnu i naučnu izolaciju, saopćeno je iz te stranke.

U saopćenju se navodi da je program Erasmus+ najuspješniji program razmjene u oblasti visokog obrazovanja na svijetu, i “potpuno je neshvatljivo i neprihvatljivo da su obrazovne vlasti u RS-u uskratile saglasnost da studenti, učenici i obrazovni kadar iz cijele BiH učestvuju u jednom takvom programu“.

Ističe se da oko 230.000 studenata godišnje koristi prednosti ovog programa tako što obogate iskustvo visokoškolskog obrazovanja boravkom u nekoj zemlji, obavljanjem prakse u kompanijama, učenjem novog stranog jezika i upoznavanjem nove kulture.

SDPBiH navodi da je ovo bila prilika da se mladi ljudi iz BiH i naše obrazovne institucije praktično integriraju u EU daleko ranije nego što će to biti omogućeno državi.

Pored studentskih razmjena, ovaj program nudi i priliku visokoškolskim ustanovama iz BiH da uspostave istraživačke mreže sa drugim institucijama u EU i regionu, te tako unaprijede svoje istraživačke kapacitete.

“U periodu od 2007-2013, godišnji budžet koji je program imao na raspolaganju se kretao oko 450 miliona eura. U novom finansijskom okviru od 2014-2020, Erasmus + je dobio do sada najveću finansijsku podršku od 14.7 milijardi eura za programe razmjene studenata i profesora, volontiranje i istraživačke aktivnosti. Pretpostavka je da će oko dva miliona studenata moći ostvariti stipendiranje boravka i studiranja u nekoj od članica EU kroz ova sredstva, te da će oko pola miliona mladih biti podržano u obavljaju stručne prakse u zemljama EU”