Preporuke knjiga koje ostavljaju bez daha


PODIJELI.

Možda niste od onih koji “gutaju” knjige i neprestano ih čitaju žudeći za svaki put još boljim štivom, ali ono što je sigurno je da svaki čovjek treba  pročitati knjige koje se vežu za njegovu osnovnu kulturu.

Ono što sam  nedavno čula i što mi se jako svidjelo bilo je da je knjiga najjeftinija avionska karta. Za one koji to znaju iskoristiti definitivno jeste. Nema boljeg prijatelja u zimskim noćima od dobre knjige  koja vas prosto pusti da cijeli utonete u nju. No, kakav god da ste čitač, ljubitelj ili pak neljubitelj neka djela  zaslužuju svačiju pažnju.

Ovo je lista knjiga koje vam preporučujem da pročitate ove zime , koje su  osnova  kulturnog stvaralaštva i koje će vas sigurno ostaviti bez daha da ćete ih prosto “progutati” :

  • Derviš i smrt-Meša Selimović

dervis_i_smrt

Prvi roman, “Derviš i smrt”, pisan živim stilom u kojemu se miješaju   mudri zaključci o životu i ljudska drama derviškog šejha Nurudina, ostvarenje je univerzalne vrijednosti koje je privuklo pažnju inostrane čitalačke publike – dijelom i  spoja  u knjizi kojim zrači islamsko-orijentalno okruženje. Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku, ajetima iz Kur-ana Selimović započinje i završava roman, zaokružujući time cjelinu, cjelinu trajanja u vremenu u kojem je čovjek taj koji gubi. Ne može promijeniti vrijeme, zaustaviti ga ili vratiti. U taj okvir pisac smješta svoju priču.

Jedan od najboljih romana ikada napisanih. Meša Selimović je zasigurno jedan do najvećih bosanskih književnika.

  • Hiljadu čudesnih sunaca- Khaled Al Hossein

hiljadu_cudesnih_sunaca-haled_hoseini_v

Hiljadu sjajnih sunaca je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i prijateljstvu. To je zanimljiva i moćna priča koja para srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o jednom neobičnom prijateljstvu i jednoj neuništivoj ljubavi.

Marijam je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dvije decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dvije sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke.

Kako vrijeme prolazi, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost dvije žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima. A ipak, ljubav umije da čoveka natjera na nezamisliva djela, da mu pomogne da čudesnim junaštvom prevaziđe najstrašnije prepreke. Na kraju,ljubav pobjeđuje smrt i uništenje.

  • Alhemičar-Paulo Koeljo

paulo-koeljo-alhemicar

 Mislim da je nepotrebno trošiti velike riječi na roman koji je doživio svjetsku slavu, kao što je to slučaj s ovom knjigom.

Ovo je poučna priča o siromašnom čobaninu, koji prati svoje snove, te obilazi pola svijeta kako bi ih ostvario.Kada odluči da ode, očev jedini savjet je “Proputuj svet dok ne vidiš da je naš zamak najveći, a naše žene najlepše”.Na svom putovanju, Santjago uviđa veličanstvenost svijeta i srijeće sve vrste uzbudljivih ljudi, poput kraljeva i alhemičara.

Međutim, do kraja romana, on otkriva da “blago leži tamo gdje ti srce pripada”, i da je blago bilo putovanje samo po sebi, otkrića koja je ostvario, mudrosti koje je stekao.“Alhemičar” je zapravo priča o pronalaženju sebe i sreće, koja je ponekad mnogo bliže nego što mislimo.Ova mistična knjiga zarobila je maštu miliona čitalaca širom svijeta.

  • P.S. Volim te – Sesilija Ahern

Knjiga  koja  je protkana najjačim emocijama , i koja suptilno opisuje realnost života koja nekada i nije najljepša…Knjiga koja će vas dovesti  do suza.

Holi i Džeri su imali savršen život, srećno vjenčani, živjeli su u Dablinu blizu porodice i prijatelja, dobro se zabavljali.Ukratko, svijet im je bio pod nogama… Ili su bar tako mislili…Dan prije svog tridesetog rođendana, čovjek koji joj je bio najveća ljubav i najbolji prijatelj, napustio je Holi.Kada je Džeri umro, Holi je mislila da ne može da nastavi život bez njega.

Ali Džeri joj je obećao da će zauvijek biti uz nju. I bio je.Ostavio joj je pisma i Holi svakog mjeseca čita novo.

Piše : Lejla Brkić Drinić