Preminuo bh. režiser Sulejman Kupusović


PODIJELI.

Poznati bh. pozorišni i tv reditelj Sulejman Kupusović preminuo je sinoć u 63. godini u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti.

Sulejman Kupusović rođen je 1951. godine u Kladnju, diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu.

Bh. javnosti poznat je po brojnim teatarskim hit predstavama, a među njima i po prvoj bošnjačkoj operi, “Hasanaginici“, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine, te komedijii “Ženski turbofolk bend” koju je radio sa ansamblom Kamernog teatra ‘55, ali i po predstavama “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Gamllet”, “Roman o Londonu”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”…

_sulejman_kupusovic_avaz

Televizijski gledaoci ga pamte i po nekoliko sjanih tv serija, kao “Memoari porodice Milić“, “Zajedno”,  “Tale” te po prvoj postratnoj humorističkoj seriji “Viza za budućnost“, dog ga starije generacije pamte i kao reditelja iznimno popularne dječije emisije iz doba Jugoslavije “Teversenove bajke”.

Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

Merak.ba