Premijera: “Plavi krug”, BNP Zenica


PODIJELI.

Premijera  interaktivnog performansa za djecu i mlade “Plavi krug” BNP Zenica, održat će se 14. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Ovim premijernim performansom bit će obilježen i Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Predstavu je prema tekstu Vladimira Đorđeviđa režirao rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica Miroljub Mijatović.  Ona ima za cilj upoznavanje o najrazličitijim problemima koji su dio naše svakodnevnice, te educiranje djece i mladih, kao i razbijanje predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama.

Učesnici predstave su članovi srednje grupe Dječije, omladinske i lutkarske scene, a glavni lik u ovoj predstavi je Lenka, osmogodišnja djevojčica, koja boluje od dijabetesa.

“Plavi krug”  jedan je od projekata koje Pozorište realizira sa nevladinim i civilnim sektorom, a kojima se želi doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju djece i mladih, te će se saradnja nastaviti i na budućim projektima.
Projekt su podržali Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica, Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savez udruženja dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, a premijera predstave je zakazana za četvrtak, 14. novembar, od 19 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Redakcija portala merak.ba