Premijera predstave: “Aladin i čarobna lampa”


PODIJELI.

Povodom obilježavanja 65. pozorišne i koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije kojom je najavljena prva ovosezonska premijera na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni. Riječ je o predstavi „Aladin i čarobna lampa“, koju je prema motivima filma Volt Diznija režirao banjalučki reditelj Aleksandar Pejaković.

Kako je na konferenciji za štampu istakao direktor BNP-a, Hazim Begagić, ujedno i jedan od producenata predstave, ovaj projekat je veoma  značajan za zeničko pozorište, te se nada da će„spektakl“ u formi muzičko – scenske izvedbe naići na veoma pozitivnu reakciju zeničke kako mlađe, tako i one zrelije publike.
DSC_0379

Uloge u predstavi tumače: Zlatan Školjić kao Aladin, Lamija Prguda kao princeza Jasmina, te Miroljub  Mijatović koji tumači ulogu Duha iz lampe. Bitno je napomenuti da u predstavi učestvuje i profesionalna glumačka podjela koju čine glumci:  Nusmir Muharemović, Mugdim Avdagić, Sabina Kulenović, Siniša Vidović, Snežana Vidović, Muhamed Bahonjićte Ištvan Gabor.

Ostatak autorskog tima redom čine:rediteljAleksandar Pejaković, dok je scenografija i idejno rješenje za kostime povjereno Dragani Purković – Macan. Jezičku adaptaciju je radio Hasan Džafić isamom tekstu  je dao orijentalni prizvuk koji će zasigurno publici znatno više približiti bajkoviti Bagdad. Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene  i jedan od producenata predstave je istakao da pored profesionalnog glumačkog ansambla u predstavi glumi i brojan dio Dječije, omladinske i lutkarske scene, što će, nada se, predstavljati nesvakidašnji scenski doživljaj za one najmlađe.

DSC_0378„Muzičko –  scenski  „spektakl“ za djecu Aladin i čarobna lampa je koncipiran kao transpozicija Diznijevog crtanog filma u pozorišnu predstavu. Briljantna klasična animacija u predstavi je zamijenjena specijalnim efektima koji će zadiviti najmlađe i predstaviti im Bagdad. Diznijeva fabula je nadograđena izvornom i pomjerena maksimalno ka melodrami, koja je nepravedno zapostavljen žanr u savremenom teatru. Ovaj postupak omogućiće najmlađima da uživaju u magičnoj bajci o ljubavi između Jasmine i Aladina. Drugih pretenzija ovaj spektakl nema.“, istakao je reditelj Aleksandar Pejaković.

Premijera predstave će biti upriličena u petak,17. oktobra s početkom u 19 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Reprizni termin predstave seizvodi  već u subotu, 18. oktobra, dok je druga repriza predstave zakazana u nedjelju 19. oktobra u 11 sati.

merak.ba