PREMIJERA BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMA „STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA


PODIJELI.

Nakon Goražda, Sarajeva i Tuzle, na red je došla i Zenica. Zenička publika će biti u prilici da 28. maja (četvrtak)u 18 sati, pogleda dugo očekivani film „Stupica nevidljivog djeteta“ u Multiplexu „Ekran“. Riječ je o potresnoj, istinitoj priči mladog Alena Muhića, djeteta kojeg je majka, žrtva silovanja, napustila u goraždanskoj bolnici, nakon samog rođenja.

„Stupica nevidljivog djeteta“  je film igrano-dokumentarnog karaktera, čija radnja prati život mladog Alena Muhića, koji na sve načine pokušava pronaći svoju biološku majku, ali i oca, pripadnika vojnih snaga tzv. Republike Srpske, koji je poslije rata bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zbog silovanja koje je počinio nad Alenovom majkom. Alenova potraga ima za cilj otkrivanje svog rodnog identita i mnoštva pitanja koja ga muče od rođenja.

Režiser filma Šemsudin Gegić, na pitanje koji su ga razlozi naveli na snimanje ovog filma, odgovara: „Zabilježivši Alenovu priču, pokušao sam pokrenuti pitanja koja muče na hiljade djece širom svijeta i koja dijele istu sudbinu“, kaže. „U naučnoj terminologiji, ta djeca su obilježena kao ‘nevidljiva djeca’. Dok šetamo najljepšim gradovima svijeta sigurno ćemo susresti –  a da to i ne znamo – hiljade djece čije su majke zatrudnile nakon što su silovane, nekada i višestruko. Alen je metafora za tu djecu“.

Glavnu ulogu u filmu, tj. Alenov lik, odigrali su Alen Muhić i mladi bh. glumac Armin Omerović, kojeg se sjećamo iz filma „Armin“, a koji je u ovom filmu odigrao ulogu Alenovog alter ega.

“Alen je heroj naše generacije, on je heroj svih nas i svi možemo učiti od njega kako biti hrabar čovjek, kako biti dostojanstven, kako biti uporan… Čast mi je što sam mogao biti na platnu s njim. Trenutak gdje se prelomio film, ona moja suza iskrena kada je stigla ta vijest da ga otac ne želi upoznati, tu sam se ja kao njegov alter ego slomio i onaj momak koji na početku filma dolazi da ispita tu priču potpuno je oronjen na kraju izašao iz te priče. Svi smo vidjeli da ovo nije nikakva patetika, ni pričom, ni muzikom, ničim“, kazao je Omerović.

Piše: Dženan Bilajac