Pregled: “Batman: Arkham Origins”


PODIJELI.

U najnovijem izdanju akcijske igre iz trećeg lica, ponovo se nalazite u čizmama najboljeg detektiva-šišmiša na svjetu, i igra će učiniti sve što može da vas natjera da baš osjetite taj čar rješavanja slučajeva sa tehnikom boljom nego u CSI-u. Detective mode je sigurno veoma unaprijeđen, i način rješavanja Crime-Scenova je jedna od tih par veoma slasnih novina Arkham Origins-a. Ponovno će vam pomoći u šunjanju i tihom eliminacijom protivnika, ali samo jedan primljeni udarac, i puf, on će biti isključen.

batman akcija

Sistem tuče nije pretrpio mnogo izmjena. Još je dobar stari Free-Flow system. Pritiskom lijevog klika i direkcione tipke (ili određenih tipki na kontroloru), čovjek-šišmiš napada, dok sa desnim odbija neprijateljske napade. Što više preciznih udaraca, to dobijate veći Combo-Point, koji igri daje čak i jedan arkadni osjećaj. Broj gadgeta se skoro nije promjenio. Večina ih je ostala ista, samo su bili preimenovani iz Arkham City-a, kao na primjer freeze-blast i stun grenade, dok je dodata jedna veoma intersantna i zabavna spravica, Remote Claw. Ona vam omogućava da spojite dva objekta (ili neprijatelja) istim užetom, a to je siguran recept za histeriju.

batman joker

Mark Hamill, stari glas Jokera, ovdje ne vrši jubilarni povratak. Origins je smješten prije ostalih igara, pa su developeri igre željeli da uzmu mlađi glas. To se isto desilo i sa Batmanom. Novi Batmanov glas ne može se mjeriti sa onim Troy Bakera koji  sigurno uzima trofej najboljeg glasovnog glumca ove igre. Njegov preformans kao Joker je “lud”, histeričan, i veoma, veoma autentičan.

Glavni sažetak priče nije toliko interesantan, ali kada se udubite u nju, postaje nešto veoma interesantno. Black Mask, jedan od zlikovaca DC Comics-a, stavlja ucjenu na glavu Batmana,  što privlači veliki broj poznatih ubica ovog univerzuma. U svakom koraku priče i svih njenih plot-twistova, stvarno se osjeti Batmanov očaj i strah.

Sve u svemu, iako ne preuzima tron Batman: Arkham City-a, Batman: Arkham Origins je sigurno vrijedan vaše pažnje, i preporučujemo vam da pregledate jedan ili trailera igre prije nego što odlučite bilo šta.

Napisao: Amer Alihodžić
Pripremio: Kerim Demiri