Predstavnici OMS kod zeničkog muftije


PODIJELI.

Danas je u zeničkom muftijstvu održan susret vjerskih čelnika Grada Zenice, predstavnika vjerskih zajednica i Crkava u Odboru za međureligijsku saradnju Zenica i Međureligijskog vijeća BiH sa muftijom zeničkim Ejub ef. Dautovićem.

Emir Kovačević, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH je izjavio da je Međureligijsko vijeće BiH  formiralo dvanaest  odbora  za međureligijsku saradnju u mjestima  u kojima je to bilo  moguće i izvjesno. Posebno istiće da  se Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici najbolje pokazao po svojim aktivnostima.

Delegaciju Odbora za međureligijsku saradnju Zenica predstavljali su predstavnici Katoličke crkve: dr. don Anto Ledić, predsjedavajući OMS-a, don Anto Dominković i fra Zdravko Anđić, Pravoslavne ckrve: paroh zenički Bojan Glišić i đakon Dragiša Cvjetković, Jevrejske općine: Josip Udiljak predsjednik i Jakob Montiljo te sekretari MRV BiH Emir Kovačević i  Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici Kenan Hodžić.

Predstavnici su željeli da pokažu da se ne okupljaju i oglašavaju kad se dogodi neki incident, već da vjerski predstavnici rade na prevenciji i dokazivanju da mogu i trebaju da djeluju zajedno.
Bojan Glišić protojerej pravoslavne crkve istakao je da je  u Zenici , zajedničko djelovanje moguće i poželjno u nizu aktivnosti.

merak.ba