Predstavljamo: Udruženje za kreativno učenje PLUS


PODIJELI.

Svima nam je poznato da živimo u svijetu u kojem dolazi do naglih promjena i sve većih razlika. Analogno tome javlja se i sve veća potreba za aktivnim, informisanim i odgovornim građanstvom nego što je ikad bila.

Uloga obrazovanja u stvaranju takvog građanstva je sada gotovo svugdje priznata. Sposobnost razumnog i odgovornog uključivanja u javni život i događaje je nešto što se treba naučiti. Iako se određeni dio toga može naučiti i neformalnim putem iz vlastite porodice, priroda današnjeg života je takva da samo ovo nikada ne može biti dovoljno za stvaranje one vrste informisanih i učinkovitih građana čija je potreba od izuzetne važnosti modernim demokratskim društvima. Kao primjer aktivnih, informisanih i odgovornih građana koji itekako žele da doprinesu razvoju lokalne zajednice predstavljamo Vam: Udruženje za kreativno učenje – Udruženje PLUS.
Udruženje za kreativno učenje – PLUS neprofitna je organzacija osnovana početkom 2012. godine. U želji da aktivno doprinese razvoju lokalne zajednice, grupa srednjoškolskih profesora je odlučila izaći iz okvira škole i svoje bogato znanje i vještine podijeliti sa mladima kojima nove spoznaje i metode rada nisu dostupne.
Udruženje u svom radu kreira mostove između društva i mladih. Stoga su programi Udruženja PLUS programi koji podržavaju rad sa mladima, ali i sa institucijama kao i relevantnim pojedincima u različitim oblastima: obrazovanje, kultura, nauka, ljudska prava. Svi programi imaju za cilj razvoj lokalne zajednice kroz razvoj navedenih programa s akcentom na podršci obrazovanju u vidu neformalnog i informalnog obrazovanja.
Njihova glavna misija je da budu društveni servis u domenu obrazovanja i pružanje kvalitetnih usluga društvu u kojem djeluju na način pomnog osmišljavanja i biranja projekata na kojima će raditi a kroz koje će naše društvo učiniti kvalitetnijim i ugodnijim za život. Iako trenutno su smješteni i djeluju u Sarajevu, imaju ambicije da u budućnosti postanu vodeće udruženje, kako u Kantonu Sarajevo, tako i šire, u oblasti neformalnog i informalnog obrazovanja temeljeno na međunarodnim iskustvima i pozitivnoj praksi.
Ukoliko želite dati svoj doprinos u unapređenju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, pridružite se timu PLUS-a. Udruženje je otvoreno za sve mlade ljude (i one koji se tako osjećaju), za one koji žele priliku za promicanje svojih ideja i projekata, kao i za one koji žele učešće u projektima PLUS-a s ciljem kreiranja boljeg i kvalitetnijeg okruženja. Za detaljnije informacije posjetite njihovu web stranicu na linku: Udruženje PLUS ili ih kontaktirajte na br. 062/ 303-989 ili putem maila na adresu: udruzenje.plus@yahoo.com.

Piše: Adis Kriko