Predstavljamo: FONDACIJA „Sanela Redžepagić“


PODIJELI.

Snažni oslonac ženama koje boluju od raka dojke.
Rak dojke je opasna bolest od koje godišnje oboli preko dvije hiljade žena u Bosni i Hercegovini, od kojih sedam stotina izgubi ovu tešku bitku. Iako su ove brojke zabrinjavajuće, svijest i informacije o raku dojke su na veoma niskom nivou, a borba protiv te bolesti nije nimalo laka,  uzimajući u obzir sve poteškoće sa kojima se u BiH susreću ne samo pacijentkinje, već i  bolnice i doktori.

Zbog nemarnog odnosa vlasti i ministarstava, prema svim gorućim problemima u Bosni i Hercegovini, pa tako i ovom, žene bi bile prepuštene same sebi, da nema aktivnih i humanih ljudi okupljenih u organizacijama, koje žele pomagati drugima i učiniti ovu našu zemlju boljim mjestom za život. Fondacija „Sanela Redžepagic“ okuplja takve ljude, dobročinitelje, koji svojim akcijama i angažmanom pružaju ogromnu podršku i pomoć ženama koje boluju od raka dojke, te šire svijest o ovoj bolesti.

Fondacija „Sanela Redžepagić“ je osnovana prije 6 godina, zbog sjećanja na preranu smrt Sanele Redžepagić. Sanela je rođena u Zenici 1971. godine.  Bila je jedna od najboljih mladih umjetnica Bosne i Hercegovine. Kao operna pjevačica, nastupala je širom svijeta, od Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije do Sjedinjenih Američkih Država. Preminula je u 37. godini života, nakon teške borbe s rakom dojke. Porodica i najbliži su 2009. godine osnovali istoimenu fondaciju, u spomen ove mlade umjetnice, s ciljem da se brinu o ženama u BiH, te da ih animiraju da se pravovremeno podvrgavaju pregledima za rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilitiraju. Prema činjenici da se 90% pravoremeno dijagnosticiranih slučajeva raka dojke uspješno izliječe, Fondacija ulaže sve napore kako bi edukovala što veći broj žena o važnosti preventivnih pregleda.

Do sada su pokrenuli veliki broj akcija na ovu temu, od kojih izdvajamo: „Da mi ona bude zdrava“, „Dan narcisa“, „Think Pink“, „Stop raku dojke“, „Moj doktor je najbolji“, i sl.

Prošle godine, pokrenuli su inicjativu za donošenje „Zakona o obaveznoj mamografiji“, prema kojem bi se sve žene, starije od 45 godina morale obavezati da se jednom godišnje odazovu na besplatan mamografski pregled u zdravstvenim ustanovam, čime bi se znatno smanjio broj oboljelih od raka dojke. U najnovijem obraćanju Fondacije, upućenom Vladi FBiH, traže da se u godišnji budžet za 2015. godinu uvrste sredstva u vrijednosti od 1 milion KM, za pozivnu besplatnu mamografiju. Ova akcija bi imala višestruki značaj, jer bi pored ostalog, podstakla da se za mamografski pregled odluče i žene koje su ili u redovnom radnom odnosu ili se nalaze na evidenciji nezaposlenih, pa čak i one mlađe od 45 godina, jer ova opaka bolest napada i znatno mlađu populaciju žena.

Piše: Dženan Bilajac