Poziv za učešće u prvom međuetničkom Kampu mladih Priboj 2013


PODIJELI.

Partnerska mreža NVO BiH, u sastavu NVO EKO-Leonardo iz Priboja, Zelene staze Tuzla i TOPEER iz Doboja potvrđena na projektu „Različitost na dohvat ruke-promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumijevanja u BiH“
POZIVA MLADE iz BiH (14-24 godina) da učestvuju u besplatnom 7-dnevnom interetničkom kampu „Interethnic youth camp Priboj 2013” (Međuetnički kamp mladih Priboj 2013) koji će se realizovati u živopisnom predjelu planine Majevice. Učesnici će uživati u čarima Jezera Sniježnica, osjetiti žubor rijeke Janje i vodenica potočara, te družiti se i raditi zajednički na tromeđi opština, Lopare, Sapna i Teočak.

Termin održavanja kampa: 23.-29. Septembar 2013.
Mjesto: Priboj

Aktivnosti kampa
Kamp će biti organizovan kao radno-edukativno sedmodnevno međuetničko druženje mladih, u cilju podizanja svijesti, osnaživanja međuetničke saradnje i tolerancije, te isticanja bogatstva različitosti. Fokusirat ćemo se na bogatstvo naših razlika koje može biti vrijednost u spajanja mladih u BiH koja je zaista, kao i SAD, mozaik mnogobrojnih kultura i multietničkih struktura.

U okviru Kampa održaće se interaktivne edukativne i zabavne aktivnosti koje afirmišu multietničku saradnju, toleranciju i uvažavanje različitosti u cilju isticanja bogatstva različitosti koje Bosnu i Hercegovinu čini posebnom i unikatnom.

Cilj Kampa je okupiti mlade ljude iz cijele BiH i omogućiti da kreiraju zajednička i pozitivna životna iskustva, te  na taj način stvaraju ambijent koji će doprinijeti procesu pomirenja, mobilizaciji ličnih i kolektivnih resursa u ostvarenju zajedničkih ciljeva, te unaprijeđenju položaja mladih, kao i opštem unaprijeđenju stanja u BiH.

Projekatom se nastoji produbiti znanja mladih o ponuđenim temama, ohrabriti da stečeno znanje primjene u svojoj svakodnevnici, pokazujući građansku hrabrost.

Ko se može prijaviti
Prijaviti se mogu mladi od 14-24 godine iz cijele BiH koji žele uspostaviti nova prijateljstva iz drugih društvenih grupa, doživjeti spoznaju o bogatstvu kulturne i nacionalne raznolikosti BiH, naučiti o nacionalnoj i etničkoj raznolikosti BiH i Amerike, umrežiti se sa kolegama iz drugih omladinskih NVO BiH na razmjeni iskustava i uspostavljanju partnerstava za zajedničko učešće u projektima.

Poseban benefit za učesnike
Mladi kroz neformalne grupe mogu aplicirati na mini grantove na ovom projektu 5 puta po 1000 dolara i time realizovati slične akcije za dobrobit svojih lokalnih zajednica.

Kriteriji
Osnovni kriterij za odabir učesnika je otvorenost mladih prema izazovima naše svakodnevnice, spremnih na toleranciju i otvorenih za dijalog u multietničkom okruženju –  što će biti vidljivo iz vaše motivacije za učešće na Kampu!

Kod odabira učesnika posebna pažnja će biti posvećena dostizanju što veće raznolikosti u strukturi učesnika. Osim teritorijalne pokrivenosti sredina iz kojih dolaze učesnici, iznimno značajan kriterij je učešće mladih različitih nacionalnosti, uključenje manjinskih populacija iz bilo koje manjinske kategorije u BiH, te ravnopravno učešće polova. Posebno želimo ohrabriti mlade djevojke i pripadnike manjinskih populacija u BiH da se prijave i učestvuju u Kampu.

Apeluje se na učesnike da koriste sredstva javnog prevoza i da ako je moguće putuju grupno. Troškovi prevoza pokriveni 100%.

Smještaj
Smještaj u šatorskom naselju sa dušecima, jastucima i vrećama za spavanje je obezbijeđen od strane organizatora. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika postoji mogućnost realizacije kampa u zatvorenom prostoru.

Učesnici nose sa sobom pribor za higijenu i lične stvari a ko želi može ponijeti i svoju vlastitu opremu za kampovanje, opremu za fotografisanje i slično.

Dobrodošlica za vas i vaše ideje.

Način prijave
Zainteresovani za učešće treba da popune Aplikacioni formular: u prilogu maila ili da popune on-line aplikaciski obrazac.

Rok za slanje prijava je 20. septembar 2013.godine do 12 sati.
Odabrani učesnici će biti obavešteni do 21. septembra 2013. godine

Više informacija i odgovori na vaša pitanja na ekoleonardo@hotmail.com

Ukoliko imate pitanja možete ih postaviti i na facebook fun page; https://www.facebook.com/razlicitosti

BLOG projekta; http://www.zelenestaze.net/blog-razlicitosti-na-dohvat-ruke.html, i slobodni ste ostaviti svoje komentare, pitanja, sugestije…

Prijavni obrazac: https://docs.google.com/file/d/0B9hVy3dItePbUzFXWXVYZTJJclU/edit?usp=sharing

Link : http://www.zelenestaze.net/poziv-prvi-kamp.html

Izvor: Facebook grupa ODLIV MOZGOVA /merak.ba