Poziv za učešće Međunarodni dan djevojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama (ICT)


PODIJELI.

Resursni centar CPCD-a poziva sve djevojke uzrasta 13 – 19 godina da učestvuju u obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (engleska skraćenica: ICT).

Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Ustanovila ga je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu i to na jedan dan – svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu.

BiH po prvi put na značajniji način učestvuje u obilježavanju ovog dana koji ima za cilj promociju ICT-a i karijernih mogućnosti za djevojke u ovom sektoru.

U želji da osigura maksimalno podizanje svijesti o mogućnostima zaposlenja u ICT-u, Resursni centar će organizovati inovativne radionice, edukativne i informativne sastanke, te posjete ICT kompanijama za sve zainteresovane djevojke tokom cijele sedmice u kojoj se obilježava Međunarodni dan djevojaka u ICT-u tj. od 20. do 24. aprila 2015. godine. S tim u vezi kreiran je poseban raspored aktivnosti za svaki od navedenih dana. Raspored aktivnosti preuzmi ovdje.

Pozivaju se sve zainteresovane djevojke da se prijave na željene aktivnosti najdalje do 16. aprila 2015. godine. Posebno se ohrabruju nastavnici da prijave grupni dolazak učenica na aktivnosti koje će se realizovati u navedenom periodu. Broj mjesta je ograničen, a prednost će imati prijave koje se prve zaprime. Registracija se vrši popunjavanjem upitnika: https://docs.google.com/forms/d/1pq4FYUwj7UxV9oGf6NA-Z68RhGh6zk56lGB-kfE1uqE/viewform?c=0&w=1

Učesnice radionica će upoznati priznate BH ekspertice iz ICT sektora, koje će im predstaviti svoja iskustva vezana za izbor karijere, kao i interesantne projekte na kojima rade. Upoznajte detaljnije naše ekspertice klikom na link.Tokom pomenute sedmice biće organizovan i “Dan otvorenih vrata” jedne od vodećih kompanija u BiH – “ESTABLISH d.o.o”.

Nagradna igra „Zbog čega je meni bitan ICT?“

U skopu obilježavanja Dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, RC organizuje i nagradnu igru koja ima za cilj proširiti svijest o značaju učešća djevojaka i žena u ICT profesijama.

Tema: „Zbog čega je meni bitan ICT?“

Načini učešća:

  • pisanje eseja ili kratke priče;
  • snimanje kratkog filma (uz pomoć mobitela);
  • pravljenje prezentacije, foto priče ili audio poruke.

Zadatak učesnica nagradne igre je da u periodu od 20. aprila do 20. maja 2015. godine na FB straniciInternational Girls in ICT Day – Bosnia and Herzegovina objave svoj kreativni doprinos uz naslov „Girls and ICT“ ili nam ga pošalju putem privatne poruke. Link stranice: https://www.facebook.com/pages/International-Girls-in-ICT-Day-Bosnia-and-Herzegovina/347598968772835

Određeni broj djevojaka čekaju vrijedne nagrade, dok će 3 najkreativnija doprinosa biti nagrađena sa praksom u prestižnoj kompaniji Establish d.o.o. u jednom od sljedećih termina:

  • Treća sedmica juna (15. – 19.06.2015. g.)
  • Treća sedmica augusta (17. – 21.08.2015. g.)
  • Četvrta sedmica augusta ( 24. – 28.08.2015. g.)

Pravo učešća imaju djevojke iz cijele BiH uzrasta od 13 do 19 godina. Stručni žiri će ocijeniti pobjednike nagradne igre.