Potpisan memorandum o saradnji sa Filozofskim fakultetom


PODIJELI.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i Filozofski fakultet Univerziteta u danas su u Zenici, ( 11.12.2014), četvrtak- organizovali potpisivanje memoranduma o saradnji. Svečano potpisivanje memoranduma je organizovano na Filozofskom fakultetu danas uz prisustvo predstavnika Yunus Emre Instituta u BiH i predstavnika turske vojne misije u BiH. U ime Filozofskog fakulteta memorandum o saradnji je potpisao dekan pr.dr.Damir Kukić. U ime Mostova Prijateljstva memorandum je potpisao izvršni menadžer Jasmin Imamović.
Cilj potpisivanja ovog Memoranduma je doprinos u razvoju postojećih veza i saradnje između Fakulteta i Asocijacije. U okviru Memoranduma planira se
ostvarenje saradnje sa Odsjekom za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, jačanje partnerstva i prijateljstva sa Fakultetom i Institutom Yunus Emre što će omogućiti jačanje, promovisanje i razvijanje akademske i istraživačke saradnje, posebno u vezi sa zajedničkim učetvovanjem u projektima između BiH i Turske.

Aktivnosti kojim će se potpisnici memoranduma o saradnji baviti su sljedeći:
– pružanje pomoći pri izradi i realizaciji zajedničkih aktivnosti;
– projekata iz oblasti nauke, kulture i sporta;
– promociju tradicije i kulture BiH naroda i naroda Republike Turske;
-zajedničko učešće i organizacija kurseva, obuka, seminara, konferencija;
– zajedničko učešće na međunarodnim događajima; uzajamnu saradnju i
– unapređenje odnosa između BiH i Republike Turske preko Instituta Yunus Emre;

Prva zajednička aktivnost Filozofskog fakulteta,(odsjek za turski jezik), Asocijacije Mostovi Prijateljstva i Yunus Emre Instituta je organizovanje kursa turskog jezika za članove Mostova Prijateljstva, koji je simbolično počeo danas u prostorijama Filozofskog fakulteta.