Posuđe koje nikada ne treba prati!


PODIJELI.

Sigurni smo da će ova vijest obradovati mnoge domaćice. Zanimljiva vijest nam dolazi sa sjevera Evrope, iz Švedske. Studio za dizajn “Tomorrow Machine” proizveo je tanjire i šolje od celuloze koje ne treba nikada prati!
Studio “Tomorrow Machine” je napravio prototip neobičnog posuđa u saradnji sa istraživačkom kompanijom Innvetia i Kraljevskog instituta za tehnologiju Stokholm, a na zahtjev švedske Federacije šumskih industrija. Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi.
Proizvod štedi resurse, i ne zahtijeva ni vodu niti hemikalije da bio ostao čist. Celulozna pulpa se formira u list, a zatim se zagrijevanjem oblikuje.
“Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu”, izjavile su dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su se specijalizovale za ambalažu hrane.
Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu, tj. površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe, tanjir i šolju je dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.
Inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći u zaštiti okoline jer štedi vodu, energiju i ne zahtijeva upotrebu deterdženta. To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju, dodali su odgovorni iz kompanije.

“Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svijet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale. Vjerujemo da je kreativnim korištenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti”, dodale su na kraju Bilkvist i Glansen.

Piše: Kerim Demiri