Popodnevna kafa sa Sinišom Zrnićem


PODIJELI.

 Ovih dana sam razmišljao, ko su osobe o kojima bi bilo lijepo pročitati,  i sa kojima bih volio malo proćaskati prije nove godine. Na mom spisku se našlo nekoliko osoba i dogovorili smo kafe. Prvi od njih je Siniša Zrnić. Zeničanima poznat kao policajac, a Bosni i Hercegovini, pa i šire, i svima koji su zaljubljenici u fudbal,  poznat je kao fudbalski sudija. U obje funkcije predodređen je da dijeli pravdu. A meni je poznat kao dobar čovjek, kojega sam poželio malo bolje upoznati. Tako smo se dogovorili za kafu i našli se u prelijepom ambijentu Cabaret Cluba Zenica i popričali.

Znam da je jako teško svesti ovu priču na jednu kafu, ali pokušajte nam u najkraćim crtama objasniti otkuda vaša ljubav prema fudbalu? Kako je to sve, zapravo, počelo?
Od malih nogu sam zavolio fudbal. Ljubav prema sportu naslijedio sam od svog oca Stipe, koji je također, dugo godina bio aktivan sportista. Trenirao sam u mlađim kategorijama NK Čelik, a na radnoj akciji 1986.godine, u Deliblatskoj peščari, izmedju ostalih, bio je i „kurs za fudbalskog sudiju“. Na kurs sam se prijavio i sa uspjehom završio, a sa diplomom „fudbalskog sudije“ javio sam se u matični nogometni savez i tako je sve počelo…
Za one koji su se uvijek pitali, možete li nam objasniti kako se postaje fudbalski sudija?
Fudbalski sudija se postaje vrlo jednostavno… Pored ljubavi prema fudbalu i sudjenju, morate biti fizički spremni, kao i posjedovati odredjeni nivo znanja, te se kao takav prijaviti  u matični nogometni savez a zatim i završiti kurs za sudije.

Godina 2013. polako se primiče svome kraju…Svi nekako rezimiramo ono što nam se dešavalo u toku godine. U sportskom smislu, kako ocjenjujete godinu koja je na izmaku?
U sportskom smislu 2013.godina za našu zemlju bila je jako uspješna. Samim plasmanom na svjetsku smotru fudbala u Brazilu, naredne godine, ispunio se san svih BH zaljubljenika „najvažnije sporedne stvari na svijetu“. Ali moram priznati da se u sport u našoj zemlji veoma malo ulaže, uslovi su u svim sportovima jako loši i neprimjereni. Tako da  puno naših  talentovanih sportista ne može doći do izražaja ili napuste našu zemlju u potrazi za boljim uslovima za usavršavanje svog talenta.

Kao bivši, dugugodišnji sportski radnik, šta mislite o sportskim dometima u BiH? Na kojem smo mi uopće nivou, po vašem mišljenju?
Sportski dometi su jako mizerni i neprimjereni za vrlo talentovanu zemlju kao što je Bosna i Hercegovina. Naša zemlja je nepresušni izvor mladih talenata u koje se skoro ništa ne ulaže…rezultati naših sportista su realan prikaz nivoa na kojem se nalazi naša zemlja, naravno osim jedne i jedine svijetle tačke BH sporta-nogometne reprezentacije.

Naredna godina je, što se sporta tiče, u znaku SP u fudbalu…Kakva su vaša očekivanja?
Moja očekivanja su kao i očekivanja svih Bosanaca i Hercegovaca koji vole svoju zemlju, ali realno govoreći mislim da smo, bez obzira na imena reprezentacija, dobili jako tešku grupu i po mom mišljenju, veliki uspjeh bi bio  plasirati se u naredni ciklus tj. proći grupnu fazu SP Brazilu.

Vaš dječački san se ostvario. Mnogima se ne ostvare, ali da nije bio fudbal, koja bi druga sportska ljubav bila i zašto?
Da, ostvario mi se dječački san, radio sam ono što sam volio, a uz to i proputovao po svijetu, te posjetio mnoge gradove, upoznao mnoge ljude, običaje…Da nije bio fudbal bio bi FUDBAL J. Od kad znam za sebe volim fudbal, u suđenju sam „se našao“ i vrlo brzo je postao moja ljubav koja traje i dan danas.

Uprkos problemima koje građani Zenice muče sa kvalitetom vazduha, svjedoci smo da Zenica polako postaje sportski grad. Grade se novi sportski objekti, rade novi tereni, ali da li se o sportu u BiH dovoljno piše i da li se dovoljno radi na promociji sportista?
Zenica je uvijek bila sportski grad i pozitivna stvar je to što se stalno grade novi sportski tereni ali mislim da se ne promovišu oni zaslužni i oni koji bi trebali da se promovišu. Žalosno je da imamo europskog ili svjetskog prvaka, osvajače brojnih medalja iz nekog sporta, a da se o tome piše vrlo malo ili nikako, a o nekima koji nemaju, da tako kažem, nikakve rezultate, o njima se piše jako mnogo – nezasluženo. Svim tim mladim ljudima koji svoj život posvete sportu i treninzima, životu prepunom odricanja, treba posvetiti posebnu pažnju ali je sport u našoj zemlji, na žalost svih nas, na margini interesovanja ljudi koji odlučuju o sudbinama tih mladih vrijednih sportista.

Želimo znati i vaš odgovor na  pitanje šta je za vas merak?
Čitati web portal merak.ba,je pravi –MERAK 

Vaša novogodišnja želja čitateljima portala merak.ba…
Svim čitateljima portala merak.ba želim sve najbolje,najprije zdravlja,veselja i da  se svima nama ispuni što više želja. Dragi naši SRETNA VAM NOVA 2014. GODINA,od srca vam želi Siniša Zrnić.

 I mi Siniši, kao i njegovim najmilijima, želimo sretnu i uspješnu novu 2014. godinu.

Piše: mr. sci. Miroljub Mijatović