Popodnevna kafa sa Eminom Tufekčić


PODIJELI.

Ovosedmičnu popodnevnu kafu smo pili sa Zeničankom  Eminom Tufekčić koja je uspješna mlada žena, puna samopuzdanja, nastavnica, predsjednica ili članica komisija, aktivistica na mnogim drugim poljima. Više o našoj Emini saznajte u daljnjem tekstu.

merak.ba: Iz Vaše kratke biografije možemo primijetiti da ste mladi, veoma uspješni i angažovani na mnogim planovima. Možete li nam reći odakle crpite snagu, volju i želju za Vaš rad? Šta je ono što Vas “gura” dalje i više?
Emina: Rad, rad i samo rad. Angažovanost u različitim projektima, saradnja sa kvalitetnim ljudima i velika podrška  porodice motivišu me da uvijek gledam naprijed, postavljam sebi nove izazove  i radim na ostvarenju ciljeva.

merak.ba: Šta Vas sada preokupira? Čime se sada trenutno bavite?
Emina: Zaposlena sam u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić” kao nastavnica njemačkog jezika i dosta vremena provodim u obrazovnom procesu. Pored toga, kao predsjednica Komisije za pitanja mladih vijeća općine Zenica u saradnji sa ostalim članovima komisije, radim na izradi Programa rada komisije za ovu godinu. Komisija za pitanja mladih Vijeća općine Zenica prije sjednice vijeća razmatra tačke dnevnog reda koje se tiču mladih, a pored toga nastojimo izaći iz institucionalnih okvira. Posjećujemo članove nevladinih organizacija, javnih ustanova i preduzeća, uspostavljamo saradnju sa komisijama drugih općina i imamo kvalitetnu saradnju sa Institutom za razvoj mladih KULT čiji su članovi radili na izradi Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine.

merak.ba: Koja je Vaša vizija budućnosti, tj. šta imate u planu da ostvarite u narednom periodu?
Emina: Na ličnom planu primarni cilj mi je daljnje profesionalno usavršavanje, a to je prije svega odbrana magistarskog rada i upis na doktorski studij. Lično usavršavanje i obrazovanje mi je oduvijek bilo najvažnije i poručila bih mladima da se maksimalno posvete sticanju znanja i vještina. U političkom smislu aktivno sam uključena u rad OO Stranke demokratske Akcije Zenica kao glasnogovornica stranke i raduju me pozitivne promjene koje nas očekuju u narednom periodu.
Na međunarodnom planu to je nastavak saradnje sa organizacijama kao sto su Goethe Institut i Robert Schuman Institut, te promocija neformalnog obrazovanja i prilika za mlade koje im se nude, kao sto su volontiranje u evropskim državama, učešće u međunarodnim treninzima. Želja mi je da Erasmus+ zaživi i u Zenici.

merak.ba: Kako biste ocijenili stanje mladih u Bosni i Hercegovini i šta smatrate da je najbolje činiti na tom polju?
Emina: Mladi su još uvijek u nedovoljnoj mjeri aktivni. Međutim, postoje pokazatelji da su se mladi u odnosu na prije 5 godina u znatnoj mjeri probudili, članovi su različitih organizacija, više su zainteresovani za politiku, te informacija da je na posljednje izbore izašlo nešto više od 50% mladih (nedovoljno, ali najviše do sada) me ohrabruje. Bez kvalitetne strategije za mlade na državnom nivou teško se mogu napraviti kvalitetni programi zapošljavanja i zadržavanja mladih. Hiperprodukcija visokoobrazovanih kadrova dovodi do velikog broja mladih koji su nesretni i koji žele napustiti zemlju. Međutim, ako broj onih koji žele napustiti ovu zemlju uporedimo sa brojem aktivnih mladih i brojem mladih koji žele da se uključe u procese odlučivanja razlika je ogromna. Tu nešto nije kako treba.

merak.ba: Koji trenutak čini Eminu najsretnijom osobom na planeti?
Emina: Najsretnija sam kada napravim komparaciju između onoga ko sam mogla postati, a ko sam danas. Životne okolnosti nisu mi uvijek išle na ruku, i odrastanje bez oca teško mi je palo, ali mi je uvijek davalo podstrek da idem naprijed. S druge strane u dubini duše znam da bi se otac rahmetli ponosio sa mnom. Ta misao me učini najsretnijom.

merak.ba: Da niste tu gdje ste sada, čime bi se drugo voljeli baviti? Šta je vaša “druga ljubav”?
Emina: Ja se bavim onim u čemu se vidim, i ne postoji druga ljubav. Za sada.

merak.ba: Želimo znati i Vaš odgovor na pitanje šta je za Vas merak?
Emina: Merak je smijeh, uživanje, odušak.

merak.ba: Rekli ste nam da ste imali iskustva sa radom i životom u Evropi. Možete li nam reći po Vašem iskustvu koje su naše prednosti a koji nedostaci u odnosu na život i rad studenata, učenika, općenito mladih?
Emina: Mobilnost mladih u zemljama u kojima sam boravila i radila je prva razlika koju uočim. Iskorištavanje svake prilike koja im se nudi, a ima ih zaista mnogo. I za mlade u Bosni i Hercegovini su otvoreni programi i volontiranja, studentske prakse, usavršavanja jezičkih vještina i slično. Porazna je činjenica da je u okviru programa Evropske komisije Mladi u akciji (2007-2013.) od svih zemalja u regionu najmanje sredstava došlo u Bosnu i Hercegovinu i da je vrlo mali broj nevladinih organizacija upravo aplicirao za ove grantove.
Druga stvar koja se meni jako svidjela je postojanje jasne razlike između poslovnog i privatnog. U Bosni i Hercegovini vrlo je tanka linija između toga ili je uopšte ni nema. Pa ćemo mi angažovati svog kolegu za neki projekat samo da se on ne bi uvrijedio, a on nije ni kvalifikovan da to radi. U projektima u kojima sam ja vani učestvovala toga nema, ili ako i ima zaista je na jako niskom nivou.

 

merak.ba: Šta je Vaš primarni cilj u životu?
Emina: Primarni cilj je naći mjeru u svemu, a to mi je i najteže sve ove godine. Nastojim što kvalitetnije provesti vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima i ne dopustiti da me poslovne obaveze odvoje od sitnica koje život čine.

merak.ba