Podrška radu CPCD-a


PODIJELI.

Američka ambasada u Sarajevu i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) danas su organizirali sastanak u prostorijama CPCD sa Maurom Keefe, šeficom kabineta senatorice Sjedinjenih Američkih Država, Jeanne Shaheen, i Laurie Rubiner, šeficom kabineta senatora Sjedinjenih Američkih Država, Richarda Blumenthala. Ovaj sastanak poslužio je za razmjenu mišljenja i informacija u vezi s programom mentoRING – najuspješnijem mentorskom programu za žene u regiji, koji trenutno okuplja više stotina žena i promovira žensku solidarnost. Uvažene gošće izrazile su svoju punu podršku ovom programu i dodatno naglasile potrebu za daljim povezivanjem i jačanjem žena.

Nakon sastanka sa predstavnicama mentoRING programa, gošće su provele dva sata sa TAG grupom, za koje je CPCD organizirao edukaciju o temi vođenja političkih kampanja. TAG grupa okuplja 30 mladih žena iz cijele BiH, koje se obučavaju za kvalitetnu podršku kandidatkinjama na izborima te za uključenje u politički život BiH. Gošće i članice TAG grupe su razmijenile mišljenja i iskustva vezana za izazove i položaj žena u politici u SAD i u BiH. Korisni savjeti i riječi podrške dodatno su motivirali mlade žene da se aktivnije uključe u politički život Bosne i Hercegovine.

’Ova posjeta je od izuzetne važnosti za žene koje žele ući u svijet politike. Naš cilj jeste da žene koje se odluče aktivno uključiti u politički život ubuduće imaju podršku, jer se inače suočavaju samo sa preprekama i izazovima. Nadamo se da će predizborna kampanja ove godine dati dovoljno prostora za predstavljanje kandidatkinja, jer je dokazano da su žene u stanju donijeti promjenu, i samim time, dijelom su rješenja brojnih problema našeg društva” naglasila je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva.

Zajednički zaključak je da za sve pozitivne promjene treba vremena, istrajnosti, saradnje i solidarnosti, što su žene SAD i BiH već pokazale do sada, a nastavljaju u tom pravcu i dalje.

U galeriji možete pogledati slike sa događaja