Plesno ludilo – ZUMBA !


PODIJELI.

Svaka žena, htjela to priznati ili ne, voli da izgleda dobro i da se isto tako osjeća u svojoj koži. Nažalost, odraz u ogledalu nam često govori sasvim drugačije. Genetika, lijenost i ljubav prema hrani itekako se odražavaju na figuru, koju opet, često pokušavamo dovesti do savršenstva na pogrešan način-izgladnjivanjem. Zumba fitnes predstavlja novi način vježbanja, koji je poput uragana u kratkom vremenu osvojio skoro cijeli svijet, a prije nekoliko godina i nas je zahvatilo zumba ludilo.
Zumba se je kao nova vrsta sporta i rekreativnosti osnovana sasvim slučajno. Naime, njenim osnivačem smatra se Beto Perez iz Kolumbije koji je inače bio trener aerobika. Jedne prilike, na čas aerobika je zaboravio ponijeti klasični CD, pa ga je zamjenio CD-om latinskih plesova, i naišao na oduševljenje njegovih učenika.

zumba3

 

Za razliku od časova plesa, na zumbi nema pauze, čas teče i traje, a koraci se uče vrlo jednostavno i spontano. Koreografije počinju osnovnim pokretima koji se iz časa u čas nadograđuju. U svakoj pjesmi isti dijelovi vezani su za identične korake koji su vrlo vješto i atraktivno povezani sa muzikom, što daje posebnu draž zumba časovima. Zahvaljujući kombinaciji plesnih koraka sa aerobikom, vrlo lako i neprimjetno oblikujemo naše tijelo i topimo višak kilograma, a u isti mah to je savršena prilika da svi koji se ne osjećaju dovoljno spretno u pokretu i ritmu to nauče.
Cilj zumbe je prvenstveno dobar fizički izgled, dobro psihičko stanje i funkcionisanje u životnoj sredini. Zahvaljujući zumbi dolazi do poboljšanog razvoja kardiovaskularnog sistema, oblikovanja pojedinačnih mišićnih grupa u harmoničnu globalnu cjelinu, razvoja motoričkih sposobnosti, učvršćivanje i jačanje svih koštano-zglobnih i tetivnih segmenata motornog sistema, jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura, ruke, ramena, leđa, prsa.
Kako izgleda jedan trening?
Postoji više modela treningazumba fitnessa: od onog koji traje 30 minuta, 45 minuta ili sat vremena. Najčešće se koristi model u trajanju od satvremena, a sastoji se od kombinacije raznih plesova: salsa, merengue, reggeaton, cumbia, ali tu su još i ostali plesovi kao tango, backata, calipso, quebradita, bally dancing, hip-hop, lambada, rock&roll, twist, itd.
Broj sedmičnih treninga ovisi o cilju koji vježbanjem želimo postići, ali generalno gledajući – četiri do šest treninga sedmičnouvjetuje željene promjene, dok tri treninga sedmično zadržavaju postignute rezultate na visokom nivou.
Kakva oprema je potrebna za trening?
Budući da se radi o aerobnom treningu, tokom kojeg ćete se sigurno znojiti, vježbati možete u odjeći u kojoj koža diše: pamučna trenerka, majica, čiste i što mekše patike, peškir i flašica vode.

Piše: A.K.