Predstavljamo: Plesnu školu ”Nour”


PODIJELI.

Trbušni ples ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi. Ovaj ples ima značajan uticaj na osobu, njime se jačaju mišići i on pomaže pri oslobađanju napetosti kralježnice.U trbušnom plesu je naglašena je ženstvenost i elegancija. Žena plesanjem trbušnog plesa postaje gracioznija i doslovce se nauči držati i kretati ljepše.
Za razliku od baleta koji potencijalno može izmijeniti i deformirati muskulaturu, ili nekih drugih vrsta plesa koje su usmjerene protiv prirodnog položaja tijela, orijentalni ples bazira se na pokretima koji su potpuno prirodni za žensko tijelo i djeluju u skladu sa njim.U prednostima ovog plesa mogu uživati žene svih godina i tjelesne građe. Pokreti iz trbušnog plesa čine izvrsnu pripremu za trudnoću i porod jer njime se jačaju mišići koji se koriste prilikom samog čina poroda.
Trbušni ples sagorijeva oko 300 kalorija na sat. Naravno, ova brojka može varirati zavisno od intenziteta plesanja.  To su samo neke od njegovih koristi.  Za one koji nisu znali, i u Zenici postoji plesna škola koja vas može podučiti ovom plesnom stilu.

Plesna škola ”Nour” osnovana je 2007. godine i bila je među prvima u Bosni i Hercegovini. U školi su polaznici imali priliku proširiti svoje plesno znanje o različitim stilovima. Škola je organizovala mnoge plesne večeri u kojima se polaznicima pružila prilika da vide šta je zapravo orijentalni ples koji će uskoro postati dio njih.

U školi se podučavaju sljedeći stilovi:
– klasični egipatski stil
– moderni egipatski stil
– folklorni egipatski stilovi (beledi, saiidi, eskenderani-melaya leff, khaleegy, shaabi)
– učenje različitih rekvizita kao što su: veo, krila, štap…
Kontakt infromacije možete dobiti : 062/186-844 Amra Husagić Smajić, trbusniples@hotmail.com

Piše: Meryem El Haj Ahmad