Nagradni konkurs – pisanje eseja na temu „Posao za mlade”


PODIJELI.

Grupacija Svjetske banke (The World Bank Group) objavila je nagradni konkurs za pisanje eseja na temu „Posao za mlade“. WGB se zalaže za pružanje podrške BiH u promoviranju reformi koje će kreirati više radnih mjesta. Obzirom da su mladi ljudi u najvećoj mjeri pogođeni problemima nezaposlenosti, od ključne je važnosti čuti upravo njihovo mišljenje o tome kako najbolje odgovoriti na izazov koji donosi nezaposlenost mladih u BiH. Cilj Grupacije Svjetske banke je da kroz ovo takmičenje sakupi ideje mladih iz BiH i kreira više radnih mjesta za nove generacije.

Nagradi konkurs „Posao za mlade“ podržan je od strane WBG-ove inicijative „Let's Work“, globalnog partnerstva privatnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija, donatora i drugih partnera kako bi se ostvario veći broj i bolji kvalitet novih radnih mjesta u privatnom sektoru. Ovo partnerstvo koordinira International Finance Corporation (IFC – grana privatnog sektora Grupacije Svjetske banke) i cilj mu je jačanje oblasti u kojim bi se mogao kreirati veći broj radnih mjesta i poboljšati njihov kvalitet. „Let's Work“ je centralna akcija WBG-ovog naglašenog fokusa na unapređenje nivoa zaposlenosti, koja pomaže pri ostvarivanju ciljeva okončanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog napretka.
Zainteresovani učesnici su dužni dostaviti esej od 2,000 riječi na sljedeću temu: „Rješavanje nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini: Gledište moje generacije”.

Uvjeti:
– 2000 riječi, dvostruki prored
– Napisano na engleskom jeziku i neobjavljeno
– Ime autora mora biti sadržano samo na naslovnoj stranici.

Kriteriji za evaluaciju:
– Inovativnost i originalnost
– Poveznica sa prioritetima: uklanjanje prepreka pri stvaranju radnih mjesta i povećanje prilika za zaposlenje
– Konkretne, djelotvorne preporuke.

Uvjeti/Učesnici. Takmičenje je otvoreno samo za državljane Bosne i Hercegovine, u dobi između 18 i 30 godina, koji su diplomirali ili su studenti dodiplomskog studija. Trenutni zaposlenici WBG-a i njihova rodbina nisu kvalificirani za prijavu.

Trajanje. Rok za podnošenje prijava za takmičenje je od 05.02.2014. do 31.03.2014. godine.Proglašenje pobjednika bit će objavljeno 15.04.2014. godine.

Nagrade. Pobjednici će primiti novčane nagrade. Autor najboljeg eseja bit će nagrađen sa 5.000 KM. Nagrade za drugo i treće mjesto iznosit će 3.000 KM i 1.000 KM.

Ocjenjivanje.  Prijedloge će ocjenjivati komisija koju čini osoblje WBG-a, kao i međunarodno priznati eksperti iz privatnog sektora, Vlade i akademske zajednice.

Prijave se šalju putem e-maila na: bihyouthandjobs@worldbank.org i trebaju sadržavati motivaciono pismo sa kratkom biografijom kandidata.

Dodatne smjernice: Svi radovi postaju vlasništvo WBG-a, sa pravom na objavljivanje. Kandidati mogu predati samo jedan rad. Prijave neće biti vraćene kandidatima.

Za informacije o konkursu posjetite link

merak.ba