Peti međunarodni dječji festival folklora Ilidža


PODIJELI.

Danas, 19.06.2014. godine, u hotelu BM Internacional održana je press konferencija u povodu Petog međunarodnog dječijeg festivala folklora „Ilidža“ i sjednice Sektora CIOFF-a za južnu Evropu i Afriku. Na press konferenciji su govorili Džemal Hurić, direktor Festivala i Anka Raič, predsjednica CIOFF-a BiH, nacionalni delegat u međunarodnom CIOFF-u, te predstavnica Sektora CIOFFza južnu Evropu i Afriku u Komisiji za kulturu.

Peti međunarodni dječiji festival folklora održat će se od 19. do 23. juna 2014. godine kroz tri festivalske večeri i to :
20. juna – Ljetna pozornica, Ilidža u 20 sati
21. juni – Ljetna pozornica, Ilidža u 20 sati
22. juni – Otvorena scena kod Muzeja BiH, Općina Novo Sarajevo, u 20 sati.
Na Festivalu učestvuje preko 1000 učesnika iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Kipra, Ruminije, Rusije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Organizator Festivala je Udruženje za djecu i mlade Nominativ koje je nastalo krajem 2013. godine, ali članovi Udruženja, sarađujući sa drugim udruženjima, djeluju već 5 godina. Nominativ je udruženje koje na prvo mjesto stavlja djecu i mlade, razvija i otkriva njihove talente. Posebno zadovoljstvo članovima Udruženja jeste organizacija jubilarnog, petog po redu Međunarodnog dječijeg festivala folklora Ilidža. Projekat Međunarodni dječiji festival folklora Ilidža je jednistven projekat na našim prostorima. Cilj Festivala je okupiti što više djece na jednom mjestu i pod jednim motom, a to je: „Očuvanje tradicije, razvijanje prijateljstva, kulturnog i socijalnog duha, širenje ljubavi, tolerancije i mira“.
Festival je dugogodišnja želja i ideja osnovača Festivala Džemala Hurića, koji je najprije osmislio i kreirao festival, a potom uz punu podršku tima organizovao i implementirao cijelu festivalsku priču koja počinje 2010. godine i traje sve do danas.
“Mi smo presretni što stojimo iza jednog ovakvog događaja i što imamo priliku sagraditi najljepši most prijateljstva igrom i pjesmom. Nadam se da će naši učesnici biti jednako sretni kao mi i da će u svoju domovinu ponijeti najljepša sjećanja na Festival i BiH” rekao nam je direktor Festivala, Džemal Hurić.
U okviru Festivala održat će se sjednica Sektora CIOF-a ja južnu Evropu i Afriku u čijem će radu sudjelovati delegati iz Crne Gore, Bugarske, Italije, Francuske, Španje, Švicarske, Portugala, Južne Afrike i BiH.
„Sjednica se održava u Sarajevu na inicijativu CIOFF-a BiH, a kao podrška novom članu CIOFF-a, Udruženju za djecu i mlade Nominativ i Međunarodnom dječijem festivalu folklora „Ilidža“. Drago nam je da je Sektor prihvatio naše domaćinstvo, posebno iz razloga što će se upravo na ovoj sjednici razmatrati novi plan rada Komisije za kulturu CIOFF- a te načinima doprinosa CIOFF-a o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Ovo je iz razloga što je CIOFF partner UNESCO-a za implementaciju ove konvencije. Dječiji folklor je jedan od najzahtjevnijih projekata koji se organiziraju u domenu scenske kulture za obuku mladih, ali tradicijska kultura se i čuva na taj način da se prenosi na najmlađe generacije. To nam je zadaća i svrha našeg djelovanja“, rekla nam je Anka Raič, predsjednica CIOFF- a BiH i nacionalni delegat u međunarodnom CIOFF-u, te predstavnica Sektora CIOFF-a za južnu Evropu i Afriku u Komisiji za kulturu.