Pas je čovjekov najbolji prijatelj


PODIJELI.

Za psa kažemo da je najbolji čovjekov prijatelj. Njegova inteligencija, odanost i ljubav čine ljude sretnim. Za vlasnike pasa ne postoji ništa uzbudljivije od duge šetnje sa svojim najboljim prijateljem. Psu nije bitno da li ste bogati ili siromašni, zanimljivi ili dosadni… Dajte mu svoje srce i on će vam dati svoje. Pas će vas voljeti, ali nikada se neće pretvarati da to čini, on će se radovati s vama ali nikada neće glumiti svoju radost.. Psu ne trebamo ništa reći. On sam prepozna osmijeh na licu, tugu u očima i ljubav u našem srcu.

Da li ste znali?

Psi vam pomažu da održite kondiciju
Studija Londonskog sveučilišta pokazala je da su djeca koja imaju psa aktivnija i češće vježbaju od svojih vršnjaka koji nemaju ljubimca.
slika.1jpg

Psi detektuju nisku razinu šećera u krvi
Njihovo čulo mirisa je moćno, oni mogu nanjušiti šećer u krvi. I u slučaju da osoba doživi napad, oni će lajati da bi pozvali pomoć. I tako psi svakodnevno spašavaju živote dijabetičara.

slika.6jpgPsi čuvaju zdravlje beba
Bebe iz kuća u kojima živi pas su zdravije od onih koje nemaju ljubimca. Kod djece bez ljubimaca češći su slučajevi kašlja, prehlade, alergija i infekcija uha. Kao razlog tome stručnjaci navode činjenicu da se psi obožavaju valjati u prašini i blatu, što jača dječiji imunološki sistem.

Psi su najzdraviji antidepresiv
Dnevne depresije lakše je podnositi s ljubavlju psa. Jednostavno, oni su uvijek tu, vole nas bezuvjetno i željni su vidjeti nas uvijek… Psi nam, koliko god teško jutro bilo, svojim maženjem daju razlog da nastavimo dalje.

Psi vas drže dalje od alergena
Psi mogu biti trenirani da detektuju određene alergene. Ukoliko je vlasnik alergičan na maslac od kikirikija, pas će ga upozoriti ako to u njegovoj hrani nanjuši.

Ponekad poželimo da ljudi „poprime“ osobine psa: vjernost, iskrenost i ljubav kako prema ljudima tako i prema životinjama. Psu ne trebamo ništa reći, on sam prepozna osmijeh na licu, tugu u očima i ljubav u našem srcu. Pas će vas napustiti ali samo kada se njegov život ugasi…

Piše: Emina Bilić