Parfem ili mirisna vodica?!


PODIJELI.

Poznato je da se svi mirisi sastoje od vode, ulja i alkohola. Međutim ono što ih razlikuje je količina mirisnih ulja koju sadrže. Da li znate koja je razlika između parfema, toaletne vode i kolonjske vode? Slijedi par  kraćih informacija o tome kao i o otkrivanju “misterije” zašto neki mirisi duže ostanu na našem tijelu a neki brzo ispare.

PARFEM
Sadrži najveću koncentraciju mirisa, od 15 do 30% parfemskog ekstrakta i ponekad više, koji je razblažen u najkvalitetnijom alkoholu (96%). Parfem se obično prodaje od 7,5 do 15 ml, ali je zato njegov miris veoma intenzivan, dugo se drži na koži, odnosno sporije se “troši”. Po pravilu, samo ova koncentracija mirisa daje potpunu predstavu o parfemskoj kompoziciji mirisa.

PARFEMSKA VODA (eau de parfume)
Najpopularnija je koncentracija parfema, jer je idealna u odnosu na cijenu i kvalitet. Koncentracija parfemskog ekstrakta je dosta visoka (10-20% u 90% alkoholu), cijena je niža i volumen je znatno veći (30, 35, 50 ml). Obično se parfemska voda proizvodi u spreju što je udobno za korištenje i putovanje.

TOALETNA VODA (eau de toilette)
Sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u alkoholu od 80 do 90%. Neki mirisi se proizvode samo u ovoj koncentraciji. Toaletna voda gubi na intenzitetu i bogatstvu kompozicije u odnosu na parfemsku vodu i parfem, ali je zato prilagođenija i odgovara za dnevnu upotrebu, pogotovo na posao. Toaletna voda za muškarce je obično koncentrovanija od toaletne vode za žene, i to je po pravilu najveća koncentracija koju imaju muški mirisi.

KOLONJSKA VODA (eau de cologne)
Obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta, oko 3-5% u alkoholu od 70%. Ali to ne vrijedi za američke proizvode, kod kojih stoji natpis “cologne” što u ovom slučaju znači “parfemska voda”.

AFTER SHAVE (losion poslije brijanja)
Sadrži ne više od 3% parfemskog ekstrakta. Obično se koristi prije nanošenja parfema i ne odgovara za samostalnu upotrebu umjesto parfema, jer njegov miris nije dugotrajan.

Budite oprezni pri izboru parfema, kako vam prodavci ne bi neku mirisnuvodicu prodali kao skupi “original”.

Pripremio: Adis Kriko