Panonski mornar napravio spektakl u Zetri


PODIJELI.

Iako Đorđe Balašević koncerte održava dosta rijetko i selektivno, Sarajevo je grad koji ovaj vrhunski umjetnik uvijek odabere za domaćina svog nastupa. Brojni poklonici lika i djela ovog novosadskog pjesnika, kompozitora i pjevača su uživali u velikom koncertu pod nazivom“Kad tamburama mangupi prepreče put…” Balašević je rado viđen gost u bh. prijestolnici.

Nakon četiri godine vratio se pred sarajevsku publiku! Neraskidiva veza spaja Panonskog mornara i bh. glavni grad, a pored istinskih prijateljstava, tako jakom je čine brojni poštovaoci lika i djela velikog Đoleta. Biti prijatelj gradu znači posvetiti mu pjesmu u trenutku kada mu je podrška najpotrebnija, a iskazati prijateljstvo čovjeku znači napraviti vrhunsko djelo u čast onoga ko više nije sa nama. Đorđe Balašević, održao spektakularan koncert u Sarajevu. Uz uobičajen recept – red suza, red smijeha – Balašević je ponovno oduševio obožavatelje. “Da sam dobrodošao, dobrodošao sam i hvala vam na tome.Vi Bosanci ste takav svijet, to najbolje znamo mi sretno oženjeni Bosankama”, rekao je Balašević na početku koncerta. Uz uobičajen recept – red suza, red smijeha – Balašević je ponovno oduševio obožavatelje iz cijele regije koji su u nešto više od sat vremena nakon što je dvorana otvorena ispunili sve do zadnjeg mjesta i koncert dočekali uz prve taktove “Remorkera”.

Balašević je svoj posljednji nastup u Sarajevu održao 2011. godine upravo u prepunoj Zetri, a koncert koji je odrzao 25. aprila je bio posvećen serenadi. “Ja sam tako dobar gost, dolazim rijetko, tako da uvijek dolazim da vidim novu raju, da vidim neke nove klince koji su u međuvremenu stasali, kojima su se okice razbistrile i koji su dorasli da izdrže 2-3 sata koncentracije i da naprave tišinu. Svako zna da napravi galamu na koncertu, najlakše je napraviti galamu. Meni trebaju klinci koji znaju da naprave tišinu, posebno ovog puta. Mi ćemo svirati neke pjesme koje vole tišinu. Htjeli bismo da to liči na jednu veliku serenadu”, poručio je Balašević. Kako je i najavljeno, koncert u Sarajevu pratio je vizuelni spektakl na bini od 200 kvadratnih metara, pretvorenoj u starogradsku ulicu noću, u kojoj su se vidjeti prozori, stepenice, stare petrolejske lampe, stolovi, stolice… Za potpuniji doživljaj ove čarolije tu je bila i digitalna projekcija na 250 kvadratnih metara, video mapping, a prvi put u Sarajevu publika je uživala u surround sistemu. “Lako je napraviti buku na koncertu, ali je teže napraviti tišinu”, rekao je Balašević. Od publike se, i ovaj put, oprostio pjesmom “Odlazi cirkus”.

Piše: Fikreta Hadžiavdić