Otvoreno igralište za osobe sa poteškoćama u razovju


PODIJELI.

Jutros je u 10 sati na Kamberovića polju kod Turske česme u Zenici svečano  pri organizaciji Udruženja “Dlan” iz Zenice, uz finansijsku pomoć NVO Muslim AID kao donatora, otvoren park za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj  prijatelja Udruženja, djece i njihovih roditelja,  te drugih gostiju. Među njima istaknut ćemo  prisustvo premijera ZDK-a Muniba Husejnagića, načelnika Zenice- Husejina Smajlovića te  ministra za obrazovanje, nauku kulturu i sport- gdin-a Mirka Trifunovića.

Poučnom izvedbom na početku programa kroz ples i pjesmu  djeca  iz JU “Predškolski odgoj i obrazovanje”,  poručili su: “Ne rugaj se”- prema istoimenoj pjesmi. Među prisutnima je bila i osoba koja je najviše zaslužna za izgradnju ovog igrališta, Edina Šehić – Saliu, kao direktorica Muslim AID-a, te kao osoba koja je najzaslužnija za izgradnju igrališta u svom kratkom obraćanju naglasila je da djeca sa invaliditetom imaju ista prava kao i sva ostala djeca, iste želje i uvjete. Također je iskoristila  priliku da se zahvali Udruženju “Dlan” što je pružilo priliku da Muslim AID potpomogne realizaciji projekta, te da se na taj način usreće djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca koja nisu birala kako će se roditi. Svečanosti je također prisustvovao i načelnik Zenice, Husein Smajlović, koji je sa velikim zadovoljstvom i osmijehom na licu, u svom govoru kazao: “Možemo misliti za sebe šta god hoćemo: da smo najbolji, najjači, najbogatiji, ali to ne pokazuje kakvi smo ljudi. Sva vlast počiva na tome, te se smatra da će riješiti sve probleme. Nezavisno od toga pozivam vas da budemo isti, zavisni, te tako nećemo moći mijenjati stav. Znate da u Zenici postoje dosta jake ustanove, gurajte se da im dokažete neke stvari, prvoj Općini i mene kao načelnika, tražite i borite se. U želji da ovo igralište godinama posluži onima kojima je potrebno, izražavam veliku zahvalnost na pozivu na ovaj događaj”.

Za kraj, svečano i simbolično s ciljem slanja poruke mira pušteni su bijeli golubovi, te prerezana crvena traka. S tim činom zvanično je započeo rad ovog igrališta na Kamberovića polju u Zenici.

U nastavku, pogledajte GALERIJU SLIKA, koje svjedoče o jutrošnjoj atmosferi.

Piše: Adis Kriko