Osuđen na propast


PODIJELI.

“Trenutno nemamo para” je izraz s kojim se mladi sportaši, umjetnici i mnogi drugi u našoj zemlji suočavaju svaki dan. Isto se desilo i talentovanom Jasminu Piviću iz Zenice.
Prije par dana, na YouTube-u se pojavio kratki film “Osuđen na propast”, mladog i talentovanog Zeničanina Jasmina Pivića. On je odlučio da prekine šutnju i pokaže svima okrutnu realnost i razlog zašto mnogi talentovani sportaši i umjetnici naše zemlje biraju susjedne ili neke druge za nastavak svoje karijere.
Odavno je poznato da naša zemlja ne ulaže u sport niti u kulturu, pa nam velikani koji su nekad “harali” Evropom, sada žive na rubu propasti, a mladi i talentovani napuštaju zemlju da mogu opstati i na kraju, ispuniti svoje snove. Takva sudbina zadesila je i Jasmina Pivića, momka koji je nizao sjajne rezultate u sportu, ali zbog manjka novca, svoj talent nije mogao pokazati svijetu. Ovim filmom, Jasmin je pokazao i svoj drugi talent, vezan za umjetost.
– “Već neko vrijeme pokušavam da realizujem ili prodam neki od svojih scenarija, ali sam uglavnom nailazio na odgovor: „Trenutno nemamo para“, tako da sam odlučio da sam napravim cijeli film.” – kaže nam Jasmin. Naišao je na podršku svojih prijatelja, koji su mu željeli pomoći pri realizaciji ovog kratkog filma. Budžeta za film nije bilo, a čitav film je snimljen kamerom mobilnog aparata.
“Glumačka postava je staro društvo, dok sam Dinu Šehića upoznao preko zajedničkog prijatelja i čim sam vidio njegov dosadašnji rad, bilo mi je jasno da može ispuniti moje zahtjeve i da će film izgledati onako kako izgleda danas.”
Ovo je i za Dinu bilo potpuno novo iskustvo. Inače, Dino Šehić, alias NodyBeatz, snima vrhunske video spotove i radi produkciju za mnoge bosanskohercegovačke repere, ali snimanje filma je bilo nešto novo za njega i izazov koji je rado prihvatio.
“Snimanje je teklo odlično. Imajući u vidu da nam je ovo prvi film, posao smo obavili sjajno i ja sam i više nego zadovoljan. Definitivno planiramo ponoviti ovakvo nesto, ako Bog da, sa nekim pristojnim budžetom.”
Na pitanje da li sebe vidi kao producenta i u budućnosti, Dino kaže: “Dino Šehić je student četvrte godine Filozofskog fakulteta na odsjeku za Engleski jezik i književnost i to je moja glavna profesija. Nodybeatz na neki način pokušava isplivati i osigurati svoje mjesto u svijetu umjetnosti. To bi trenutno značilo da mi muzička i video produkcija dođe kao hobi, ali ko zna, možda se nekada, u budućnosti stvari promijene. Nastojimo da predstavimo sebe i svoj grad u najboljem svijetlu, a da li će drugi prepoznati, poštovati i podržati naš rad – ostaje da vidimo.”
Što god im budućnost donosila, ekipa portala Merak.ba želi Jasminu Piviću i Dini Šehiću mnogo sreće i uspjeha.

Piše: Nino Mujkić