Traženi građani svijeta u Zenici


PODIJELI.

U utorak, 29. oktobra (17h) u svečanoj sali Ekonomskog fakulteta Zenica, održan je Open Day, program pokrenut od strane AIESEC-a u Zenici.

Open Day je zamišljen kao promocija velikog AIESEC Global Citizen programa. Global Citizen je program kroz koji bosansko-hercegovački studenti mogu otići u inostranstvo i raditi na društveno-korisnim projektima u nekoj od 124 zemlje i teritorije svijeta u kojima je prisutan AIESEC.

Sam program traje minimalno 6, a maksimalno 12 sedmica, a u tom periodu će oni razviti sebe i svoj liderski potencijal, te ostvariti pozitivan utjecaj na tamošnju lokalnu zajednicu kroz rad na projektima usmjerenim ka riješavanju gorućih problema. Projekti su fokusirani na teme poput edukacije, društvenog poduzetništva, zdravlja, kulture ili okoliša, a uslovi za prijavu su da ste student, da se služite engleskim jezikom, te da imate otvorene poglede na svijet. Studentima koji se odluče za ovo iskustvo će biti omogućene sve potrebne informacije i treninzi kao priprema za predstojeći kulturološki šok, pozivno pismo i viza (po potrebi), vodiči i lokalni članovi AIESEC-a (kao podrška u svakom trenutku) te besplatan smještaj.

Open Day program je vodio talentovani i šarmantni član AIESEC-a Zenica, Đenar Terzić, a program su uveličali i gosti i drugi članovi AIESEC-a iz Bosne i Hercegovine, među njima i magistar Dženan Kulović, asistent na Ekonomskom fakultetu, te bivši član AIESEC mreže. Kulović je svim prisutnim podijelio svoje AIESEC iskustvo, zanimljive anegdote te koliko je njemu AIESEC pomogao tokom studija i razvijanju njegovog potencijala. Također, gostima se obratio i Bojan Brajković, član nacionalnog tima AIESEC Bosne i Hercegovine, koji je zajedno s Jelenom Karatović, koordinatoricom praksi AIESEC-a Zenica, objasnio princip prijavljivanja za neku od mnogobrojnih praksi koje nudi AIESEC. Kako nam kaže Bojan, drago mu je da u Zenici ima studenata koji žele promjene i da dijele slične vizije koje AIESEC ima. Na kraju posjetiocima u svečanoj sali se obratila još jedna članica nacionalog tima AIESEC BiH, Alena Knyazeva, koja je podijelila svoja AIESEC iskustva i zanimljivosti koje je iskusila putem ove organizacije.

Na samom kraju, obratila se i Sanida Muslić; predsjednica AIESEC-a Zenica. Sanida je prije svega izrazila svoje zadovoljstvo odzivom studenata, željnih promjena i novih iskustava, a onda je konstatovala da je Open Day zapravo samo početak aktivnosti AIESEC-a Zenica i da u budućnosti se može očekivati mnogo više od ovog mladog tima.

Ukoliko i vi želite postati građanin svijeta, iskusiti nešto novo, a imate između 18 i 30 godina i student ste u Bosni i Hercegovini, prijavite se na linku: GLOBAL CITIZEN, a za sve dodatne informacije, pronađite AIESEC Zenica na društvenim mrežama, facebook i twitter.

U nastavku vam prenosimo GALERIJU SLIKA, koje je zabilježio Adis Kriko.

Piše: Nino Mujkić