Omladinski krug vijeća mladih iz BiH


PODIJELI.

U organizaciji Instituta za mlade KULT održan je okrukli sto – “omladisnki krug“ na kojem su učestvovali predstavnici općinskih vijeća mladih iz Bosne i Hercegovine. Na okruglom stolu se između ostalog razgovaralo o problemima sa kojim se susreću vijeća mladih, te osnivanju novih općinskih i kantonalnih vijeća mladih. Mediji i javnost često poručuju da su mladi pasivni i da se njihov glas ne čuje. Institut za razvoj mladih KULT kroz svoje programe i inicijative intenzivno radi na uspostavljanju održivih struktura mladih kojima upravljaju upravo mladi.

DSC_0733

Osnovni cilj Omladinskog kruga je ukazati na važnost uloge vijeća mladih te formiranja vijeća mladih FBiH. Definiranjem institucionalne brige o mladima, vlasti su otvorile prostor za djelovanje mladih. Mladima su date mogućnosti da postanu aktivni, uključe se u procese donošenja odluka i sudjeluju u planiranju i provođenju aktivnosti namijenjenih njima.

DSC_0737
Upravo, zastupanje mladih u procesima donošenja politika i suradnja s vladinim sektorom s ciljem poboljšanja položaja mladih jedan je od najvažnijih zadataka vijeća mladih
. Predstavnici vijeća mladih  su diskutovali o problematici i pitanjima mladih, tako i o važnosti osnivanja vijeća mladih u drugim općinama. Većinom su problemi u finansijama i slaba podrška vlasti. Mladi su ovim putem razmjenili mišljenjah, savjete, iskustva u daljem radu. Na kraju su potpisali povelju o prijateljstvu i saradnji vijeća mladih Bosne i Hercegovine.

DSC_0740

redakcija merak.ba
Foto: Domagoj Ledić