„Oko za oko“ i cijela Bosna slijepa


PODIJELI.

Racionalni postupci na ovom prostoru su oduvijek bili strani, i onda i sada. Pokušaj da se ovom narodu dodijeli osobina koja daje odlike poznate činjenice:”Na greškama se uči!”, uvijek je izostajala i bila je tražena u trenucima kada se zlo već desi. Tako mala zemlja, u jednom trenutku strana cijelom svijetu, a u drugom opet sve oči tog istog svijeta uperene u nju je  ostala mistična i za njih i za nas. Borba za pravdu je njen motiv postojanja koji je od onog trena kada je spomenuta prvi put bio upitan za njih, a za nas vrlo jasan. Dati priliku da se bez vatrenog prizora uvede neki vrjedniji sistem upravljanja nije bio moguć iz razloga što je mir za Bosnu bio strana riječ kojom su, ipak, morali upravljati drugi.

Voljeti ovu zemlju i živjeti u njoj je oduvijek bio izazov za emocionalno stanje svakog pojedinca jer sjeme nepravde je posijano nekada davno pa je iz njega mogla da nikne samo biljka nezadovoljstva koja brzo zahvati sve patriote i probudi u njima građansku dužnost koja kaže da je vrijeme da sami posiju neko drugo sjeme. Situacija ni sada nije drugačije nastala, nezadovoljstvo je pustilo krik ali opet u smjeru koji ne može biti pravedan za ovu zemlju i za one koji su se borili da ona ostane nezavisna i suverena Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji žive u njoj.Loša politička predstava koja je trajala 20 godina uvrijedila je hrabre građane koji su dali dio života da bi platili ulaz na tu scenu. Godinama su tražili objašnjenje previsoke cijene slobode i borbe, nisu je našli do onog trenutka kada su sami izašli na scenu i odlučili postaviti novi scenario koji će biti dostojan te karte koju su platili.

Kada emocije preplave rijeku, racionalni izvor presušuje što je već poznato za ovaj prostor i narod, i u tom trenutku  jača fizičko djelovanje koje u nekim slučajevima ne opravdava sredstvo da bi se cilj postigao. Napad, rušenje, paljenje i uništavanje instistucija koje su simbol ove države nisu trebale biti sredstvo za iskazivanje nezadovoljstva i dostizanje cilja. Ne, to se nije smjelo desiti. Nije se smjelo desiti to da uništimo nešto što smo prije dvije decenije ponosno branili. Nismo smjeli dati taj primjer jer nasilje nikada nije bila dobra opcija za postizanje pozitivnih promjena u budućnosti.

Naravno, sa mirnim protestima ne treba stati, ni danas, ni sutra, ni za godinu ukoliko to bude potrebno da bi cijela ta glumačka ekipa na političkoj sceni bila zamijenjena vjerodostojnim i kompetentnim ljudima koji će znati voditi ovu zemlju u smjeru napretka. Analizirajući historiju nije teško zaključiti da su se sa Bosnom mnogo puta poigrali, ubijali mir… ne dozvolimo da ovaj put mi to sami sebi učinimo! Bosanci i Hercegovci, ujedinite se u velikim stvarima, budite složni i izađite na ulice svoga grada da mirnim putem zahtjevamo promjenu.
Da se prisjetimo kako je to bilo u petak 07.02.2014. u Zenici.

Piše: Z. M.