Održana premijera predstave “Plavi krug”


PODIJELI.

Sinoć  u 19 sati u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta održana je premijera predstave “Plavi krug”. Tom je predstavom obilježen Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, a ujedno je i prva ovosezonska premijera na Dječijoj,omladinskoj i lutkarskoj sceni. 

Predstava je realizirana u saradnji sa  Federalnim ministarstvom zdravstva, Udruženjem građana za borbu protiv šećerne bolesti “Zenica”, Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savezom udruženja dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj interaktivni i edukativni  performans ima za cilj podizanje svijesti o nastanku i prevenciji dijabetesa, a namijenjen je djeci uzrasta od 6 godina. Predstavu je prema tekstu Vladimira Đorđevića režirao Miroljub Mijatović, glumac i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. “Plavi krug” je projekat utoliko značajan što na jedan nekonvencionalan način komunicira s najmlađom publikom, ali i odraslima i predstavlja značajan iskorak u radu Udruženja i nastavku saradnje s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica.

O PREDSTAVI

“Plavi krug” je edukativna, namjenski rađena predstava, sa elementima žive glumačke igre i lutkarstva. Glavni lik u predstavi je Lenka, osmogodišnja djevojčica koja boluje od šećerne bolesti (diabetesa). Po prirodi senzibilna i maštovita, Lenka, u svojoj sobi, pred spavanje, gleda crtani film, i tada se desi čudo- iz tevizora izleti Sova, lik iz crtanog filma. Sova “povede” Lenku u čudnu šumu, gdje sreću JeževeLisicu,BubamaruNoja,  Zeku…  Stanovnici čudne šume usput “podučavaju” djevojčicu o njenoj bolesti, te je nasavjetuju šta treba da jede i kako da se se ponaša da bi živjela kao i ostala, zdrava djeca.

Iako prvenstveno edukativnog karaktera, predstava “Plavi krug” je impresivno, vizuelno upečatljivo, razigrano i raspjevano pozorišno ostvarenje, u kome je mlada teatarska publika večeras imala priliku da uživa.

Režija, adaptacija i scenografija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Kostimografija, lutke i maske: ZIJADA KURTODŽA-VUČAK

Muzika i songovi: ELVIR ŠKILJO & ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Producenti: HAZIM BEGAGIĆMIROLJUB MIJATOVIĆHARIS DELIĆ

Izvršna producentica: SANDRA IKANOVIĆ

Jezička adaptacija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC 

U nastavku pogledajte GALERIJU SLIKA sa predstave.

Piše: Adis Kriko