Održan tradicionalni Međuetnički ekološko-biciklistički susret


PODIJELI.

U Priboju, na sjevernim obroncima planine Majevice u nedjelju 19. aprila održani su treći tradicionalni međuetnički ekološko-biciklistički susreti “Dan Zemlje – Earth Day” Priboj 2015.

Oko sedamdeset mladih iz Priboja, Lopara, Teočaka, Sapne, Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Lukavca, Doboja, Brčkog i drugih mjesta sjeveroistočne BiH nastavljaju sa aktivnostima koje je inicirala mreža nevladinih organizacija okupljena tokom realizacije više projekata međuetničke saradnje finansiradnih od strane Ambasade SAD u Sarajevu.

U centru Priboja prije tri godine zasađen je simboličan “Park tolerancije”, u kome se zbog vremenskih neprilika tokom ljeta 2013. godine većina sadnica nije primila. Uporni ljubitelji prirode u saradnji sa predstavnicima Ambasade SAD u Sarajevo su tokom drugog okupljanja prošle godine ponovo zasadili sadnice i obnovili park.

Radosna vijest je da je Park tolerancije ove godine zazelenio u Priboju. Tokom ekološkog dijela ceremonije mladi su okopali zasađene sadnice, počistili prostor parka i zasadili cvijeće.

Zatim je uslijedila vožnja biciklista oko jezera Snježnica, tokom koje se simbolično u dva navrata prelazila entitetska linija. Time je otvorena na Majevici ovogodišnja brdsko-biciklistička sezona vožnjom od doma u centru Priboja, ka jezeru, Sniježnici, preko Rastošnice, Obršina i Dežmata zatvarajući krug na zadnjoj “stanici” Priboj.

Mladi su u prirodnom ambijentu potvrdili da zajedničkim druženjem i boravkom u prirodi mogu graditi mostove međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Učesnike je, takođe tradicionalno, ispratio načelnik Općine Lopare dr. Rado Savić.
Fotogaleriju pogledajte u pirloženom linku