Održan međureligijski susret Duh Asiza!


PODIJELI.

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici – OMS pri MRV BiH, sinoć je, treću godinu za redom, organizovao „Duh Asiza“ u rimokatoličkoj Župnoj crkvi sv. Ilije.

Međureligijski susret „Duh Asiza“ izrastao je iz susreta svjetskih religija koji je prvi put održan 1986. godine u Asizu pod naslovom „Svjetski dan molitve“ u Asizu, a organizovao ga je Papa Ivan Pavao II. Na tom se susretu okupilo oko 120 religijskih vođa. Na Drugom molitvenom susretu religija u Asizu u siječnju 2002. godine donesena je i Asiška izjava koju su potpisali predstavnici 12 svjetskih religija i 31 kršćanske zajednice.

U međuvremenu ovakvi susreti su se organizovali širom svijeta. Duh Asiza se temelji na životu Franje Asiškog koji unosi paradigmu bratstva i sestrinstva – jednakosti svih ljudi. Također se u vremenu križarskih ratova zalagao za dijalog između kršćana i muslimana.

Ovom prilikom, priređen je prigodan duhovno – muzički program u kojem su učestvovali: Zbor bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva, hor Medžlisa Islamse zajednice Doboj „Selimija“, hor Pravoslavne Bogoslovije iz Foče te Duhovni sastav „Novo Nebo“ iz Zenice.

U prigodnom obraćanju prisutnima dr. don Anto Ledić je istakao:“Među nama ste svi vi koji želite jednom, jedinom, uzvišenom i svemogućem Bogu moliti za mir u domovini i u svijetu. Otvorimo svoje srce i recimo da ćemo se ponašati u skladu sa svojim vjerskim načelima, a načela vjere su ljubav, mir, zajedništvo, uzajamno pomaganje, maksimalni angažman na izgradnji mira i slobode za svakoga čovjeka ma kako se on zvao i na koji način vjerovao ili čak ne vjerovao. Večeras ćemo dati prisegu, zakletvu, izjavu da ćemo mi vjernici raditi na izgradnji mira vlastitim primjerom i molitvom. Molimo svemogućega Boga da mognemo izvršiti njegov poziv kako bismo svi bili nositelji i graditelji mira i povjerenja među svim narodima, u svim zemljama, a osobito u onim krajevima gdje se vode nemilosrdni ratovi i gdje stradavaju nevini.“

Na trećem susretu “Duh Asiza u Zenici” potpisana je i Deklaracija za MIR – “Zenička deklaracija o miru” koju su potpisati vjerski lideri našega kraja odnosno, U ime Parohije Srpske Pravoslavne Crkve Zenica, potpisao je Bojan Glišić, paroh zenički. U ime Medžlisa islamske Zajednice Zenica potpisnik je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam. U ime Jevrejske Općine Zenica, Jakob Montiljo, predsjednik. U ime Katoličke Crkve Zenica, deklaraciju je potpisao dr. don Anto Ledić, ravnatelj KŠC „Sveti Pavao“ Zenica.

U prilogu pogedajte fotogaleriju